Directeur afvaladviezen: niet sexy, wel nuttig

Wat wilde je later worden? Je antwoordde vast nooit: Directeur Overheden en Public Affairs bij een afvalbedrijf. Er is een vacature voor.

Bedrijf:

SITA Nederland (2.200 werknemers)

Opvallend:

Ervaring in de afvalbranche is een absolute pre

Wat ga je dan doen?

SITA houdt zich bezig met het inzamelen, recyclen en verwerken van afvalstoffen en geeft daar ook advies over. Het bedrijf denkt na over hoe afval weer een nieuw product kan worden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld aluminiumblikken met verfresten. SITA schraapt die verf eruit, recyclet de blikken en verkoopt de verf als grondstof terug aan producenten. HR-manager Marrit Saris:

„Wat vroeger afval was, is nu ook grondstof. Niet alleen als particulier produceer je afval, ook als ziekenhuis, bouwbedrijf en gemeente moet je nadenken over wat je met je afval wil doen. De directeur Overheden en Public Affairs adviseert samen met zijn team gemeenten over hun afvalbeleid en probeert onze dienstverlening aan gemeenten en overheden te verkopen.” Daarvoor ben je drie dagen per week op pad – om met klanten te praten – en twee dagen op kantoor. Een kantoor met een tapijt van gerecycled tapijt, uiteraard.

Waarom zoeken ze iemand??

Het is een bestaande functie, je voorganger gaat met pensioen.

Wat verdient dat?

Tussen 5.200 en 7.900 euro bruto.

Wat voor collega moet je zijn?

Je bent onderdeel van de sales- en marketingafdeling, waar zo’n tachtig mensen werken. Jij stuurt er daarvan zes aan. Verwacht geen vastgeroeste bende: het werk bij SITA verandert continu, zegt Saris:

„De manier waarop we met afval omgaan is heel anders dan tien jaar geleden. We zijn geen stoffige afvalboer meer, maar een innovatief bedrijf. Dat moet ook in deze markt, anders kiest de klant voor een concurrent.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Saris: „Afval is niet sexy. Maar als je hier werkt, merk je vanzelf dat het niet smerig is. Het is juist een heel nuttige grondstof, waar we trots op zijn. We realiseren ons dat de aarde niet oneindig uit te putten is.”

Het bedrijf kan wel wat meer focus gebruiken. Daar ligt een taak voor deze directeur, zodat iets niet eerst drie keer mis hoeft te gaan voordat het goed gaat.

    • Sophie Frankenmolen