De Boekenweek is begonnen. Dit vindt NRC van het geschenk en het essay

Pieter Steinz (L) schrijver van het boekenweekessay tijdens de presentatie van de plannen voor de 80ste Boekenweek. Foto ANP / Koen van Weel

Gisteren gingen schrijvers los op het Boekenbal, vandaag is de Boekenweek officieel van start gegaan. NRC Handelsblad recenseerde het Boekenweekgeschenk van Dimitri Verhulst en het Boekenweekessay van Pieter Steinz.

‘Waanzin’, luidt het thema van de tachtigste Boekenweek. Bij aankoop van een boek vanaf 12,50 euro krijg je deze week het Boekenweekgeschenk De zomer hou je ook niet tegen van Dimitri Verhulst cadeau. Voor 2,50 euro krijg je het Boekenweekessay van Pieters Steinz: Waanzin in de wereldliteratuur.

Boekenweekgeschenk: drie ballen, ‘Een behapbare inleiding op een van de betere schrijvers’

In de novelle De zomer hou je ook niet tegen van Dimitri Verhulst wordt de meervoudig gehandicapte, zestienjarige Sonny door hoofdpersoon Pierre meegevoerd naar de Provence. Buiten medeweten van de instelling waar hij woont, en bovendien zonder medicijnen. Tijdens een picknick vertelt Pierre Sonny het verhaal van de liefde van zijn leven, die voor Sonny’s moeder.

Arjen Fortuin geeft het boek drie ballen. Het is ‘een licht verteerbare novelle met mooie passages’ en ‘een behapbare inleiding in het werk van een van de betere schrijvers van het moment’, aldus Fortuin. Maar het boek had wat hem betreft wel wat opwindender gemogen:

Er wordt wel erg weinig gespetterd in deze zeer kalme Verhulst, waarin bovendien zeer lang wordt uitgeweid over zaken als ontbijtgewoonten van de hoofdpersoon en de inparkeervaardigheden van het personeel van sommige Amsterdamse hotels. (..). Nu blijft de gekte beperkt tot enkele vlagen.

Lees hier de volledige recensie van het Boekenweekgeschenk door Arjen Fortuin in NRC Handelsblad (€): Liefdevol vloekt Verhulst zich door de letteren.

Boekenweekessay: vier ballen, ‘een heerlijk boekje’

Pieter Steinz, voormalig chef Boeken van NRC Handelsblad, schreef het Boekenweekessay: Waanzin in de wereldliteratuur. Gisteren plaatste het boekblog al een fragment.

Vier ballen, krijgt het essay van Hans van der Ploeg:

Voor een rondreis door het dolhuis van de literaire fictie kun je je geen betere gids wensen dan Pieter Steinz, die na Steinz – Gids voor de wereldliteratuur de lezer verblijdt met zijn persoonlijk getinte boekenweekessay Waanzin in de wereldliteratuur. (…) Een heerlijk boekje, dat je voor je plezier twee keer leest.

Lees hier de volledige recensie van het Boekenweekessay door Hans van der Ploeg in NRC Handelsblad (€): Ach, u waant zich theepot.

    • Joost Pijpker