Burgerinitiatief voor parlementaire enquête naar invoering euro

Foto: ANP / Sander Koning

Publicisten Thierry Baudet, Victor Broers en Arno Wellens zijn een burgerinitiatief begonnen voor een parlementaire enquête naar de invoering van de euro.

Ze willen daarmee achterhalen of politici wisten dat “de invoering van de euro niet alleen een zeer ingrijpend soevereiniteitsverlies inhield, maar ook een bijzonder groot financieel en economisch risico”, zo schrijven de drie op de website www.peuro.nl.

“Nog altijd verbaast het ons hoe het mogelijk is geweest dat zo’n ingrijpende beslissing met zo weinig kritisch debat gepaard ging. Welke rol speelde de overheid daarbij? Hoe kan het dat politici zich niet veel meer zorgen maakten over de financiële stabiliteit van ons land? Wat wisten de betrokkenen nu precies over de risico’s? En wat wisten ze niet?”

De initiatiefnemers krijgen steun van onder anderen journalist Jort Kelder, hoogleraar Paul Cliteur en filosoof Ad Verbrugge.

Wie het burgerinitiatief wil steunen, kan een handtekening achterlaten op de website. Om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, zijn minimaal 40.000 handtekeningen nodig.

    • Eva de Valk