Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Boko Haram zweert trouw aan Islamitische Staat

Strijders van Boko Haram op archiefbeeld.
Strijders van Boko Haram op archiefbeeld. Foto AFP

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft bij monde van haar leider Abu Bakr Shekau trouw gezworen aan de leider van Islamitische Staat Abu Bakr al-Baghdadi. De monitoringgroep van jihadisten SITE meldt op basis van een video-opname dat Abu Bakr de ‘kalief van moslims’ erkent en zal gehoorzamen. Al-Baghdadi heeft zichzelf uitgeroepen tot kalief.

Twitter avatar siteintelgroup SITE Intel Group Boko Haram leader Abu Bakr Shekau pledged allegiance to #ISIS and Abu Bakr al-Baghdadi http://t.co/hlT1RZpTji
Twitter avatar Rita_Katz Rita Katz Shekau: “We pledge because there is no cure of the dissimilarity that Ummah have except Caliphate, we also call all the Muslims to join us”

Het is niet de eerste keer dat een terreurgroep trouw zweert aan IS, dat delen van Irak en Syrië in handen heeft. Jihadistische strijders uit Pakistan, Noord-Afrika en het Midden-Oosten deden dat voor Boko Haram. Rita Katz, directeur van SITE, twitterde een kaart rond waarop de geografische spreiding van de IS-allianties te zien is:

Twitter avatar Rita_Katz Rita Katz #BokoHaram pledge is another proof that #ISIS continues to attract jihadist groups worldwide http://t.co/IuEcqEcDqc http://t.co/UlQj6yZkPY

Boko Haram was eerder vandaag vermoedelijk verantwoordelijk voor een reeks explosies in de Nigeriaanse stad Maiduguri. Ten minste vijftig mensen kwamen daarbij om het leven. Strijders van de terreurgroep proberen de strategisch belangrijke plaats al sinds begin dit jaar te veroveren. De groep is volgens persbureau AP echter verzwakt door aanvallen van de regionale coalitie tegen Boko Haram.

Vorige maand slaagde het Nigeriaanse leger er nog in om samen met lokale burgermilities een nieuwe aanval van Boko Haram af te slaan. Ze willen Maiduguri, met een miljoen inwoners, tot hoofdstad maken van het kalifaat dat ze willen vestigen in het noordoosten van Nigeria.

De strijd tegen de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram krijgt steeds meer een regionaal karakter, schreef buitenlandredacteur Wim Brummelman in februari. Strijders van Boko Haram staken toen voor het eerst vanuit het noordwesten van Nigeria de grens over om aanvallen uit te voeren in buurland Niger. Tsjaad, dat het voortouw heeft in de internationale coalitie tegen Boko Haram, kreeg ook zware klappen.