Asscher: oproep Netanyahu aan Joden is „kwalijk opportunisme”

Vicepremier Asscher hekelt de recente oproep van premier Netanyahu, na aanslagen op Joden in Europa, om massaal naar Israël te emigreren.

De oproep van de Israëlische premier Netanyahu aan Europese Joden om naar Israël te komen getuigt van „kwalijk opportunisme”. Dat zegt vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Als vicepremier spreekt Asscher namens het hele kabinet.

Na de aanslagen vorige maand in Kopenhagen, onder meer op een synagoge, riep Netanyahu op tot „massale immigratie. Deze golf van aanslagen zal, naar verwachting, doorzetten. We zeggen tegen alle Joden, al onze broeders en zusters: Israël is jullie thuis”.

Asscher zegt daar nu over: „Hij deed die uitspraak volgens mij binnen 24 uur na de aanslag. In het volle besef dat de Joodse gemeenschap in Denemarken heel bang is en dat is heel reëel. Kijk naar Brussel, Parijs, Kopenhagen.”

In het interview haalt de vicepremier ook hard uit naar Geert Wilders. De PVV-leider durft volgens Asscher niet met hem in debat over integratie. „Raad eens hoe vaak ik de afgelopen tweeënhalf jaar als minister van Integratie over dit thema heb gedebatteerd met Wilders? Nul keer.”

Asscher neemt afstand van de ‘Wilders-strategie’ van zijn coalitiepartner VVD. Die reageert liefst zo weinig mogelijk op anti-islamuitingen van de PVV, omdat Wilders politiek profijt zou hebben van een slachtofferrol. Asscher: „Er is een hele groep Nederlanders die niet met die tactiekjes meegaat. Zij denken: daar roept iemand dingen die ik eng vind en niet begrijp en niemand zegt iets terug.”

Asscher is het ook oneens met premier Rutte over uitreizende jihadisten. In het RTL-verkiezingsdebat koos de premier donderdag voor de stelling dat jihadstrijders beter in Syrië of Irak kunnen sneuvelen dan terugkeren naar Nederland. „Ik vind niet dat je als kabinet mensen kunt toewensen te sterven”, zei Asscher vrijdag.

In deze krant zegt Asscher het niet eens te zijn met de uitspraak van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb dat moslims die de vrijheid in Nederland niet waarderen, moeten ‘oprotten’. „Ik vind niet dat je mensen naar Syrië moet laten vertrekken. Mensen worden daar verkracht, gemarteld, vermoord. Als mensen dat willen doen, moet je ze tegenhouden.”

    • Petra de Koning
    • Thijs Niemantsverdriet