Amerikaanse regering wil af van verbod op homohuwelijk

Archieffoto van een homorechtenactivist voor het Hooggerechtshof in Washington. Foto: AP / J. Scott Applewhite

De Amerikaanse regering vindt het ongrondwettelijk als staten het homohuwelijk verbieden. Dat staat in een advies van het ministerie van Justitie aan het Hooggerechtshof.

Het hoogste hof buigt zich de komende maanden over de vraag of staten het homohuwelijk in de ban mogen doen. Het advies stelt dat zo’n verbod het signaal afgeeft “dat stellen met hetzelfde geslacht en hun kinderen tweederangs families zijn.”

Hoewel de regering van Obama positief staat tegenover het homohuwelijk, is dit de eerste keer dat het expliciet aan het Hooggerechtshof vraagt om een verbod op het homohuwelijk als ongrondwettelijk te bestempelen.

Vier staten verbieden het homohuwelijk

In de staten Ohio, Michigan, Kentucky en Tennessee geldt op dit moment zo’n verbod. Zij moeten eind april hun argumenten voorleggen tijdens een hoorzitting in het Hooggerechtshof. In 37 staten is er wetgeving die invoering van het homohuwelijk toestaat; in de staat Alabama wordt hierover nog juridische strijd geleverd.

Het Hooggerechtshof doet naar verwachting eind juni uitspraak. In juni 2013 maakte het Hooggerechtshof al een eind aan een wet die het huwelijk definieert als een zaak tussen man en vrouw: de zogeheten Defense of Marriage Act uit 1996.

    • Eva de Valk