16 en 14 jaar celstraf geëist tegen rovend en mishandelend stel

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag gevangenisstraffen van respectievelijk 16 en 14 jaar geëist tegen Antonio Marcos van der P. (26) en Enise Merve B. (20). De twee trokken vorig jaar februari rovend en mishandelend door Nederland totdat ze in Duitsland gearresteerd werden.

Het OM eist geen tbs omdat er geen aanknopingspunten zijn voor stoornissen. De twee moeten de slachtoffers ruim 100.000 euro schadevergoeding betalen. Het OM kenschetst de verdachten als „koelbloedig en gewetenloos”.

Deze week stonden Van der P. en B. terecht bij de rechtbank in Assen, op verdenking van diefstal, bedreiging, mishandeling, afpersing en poging tot moord en poging tot doodslag. Poging tot moord achtte het OM nergens bewezen, ook niet in Enschede waar Marcos een campinggast neerschoot en levensgevaarlijk verwondde. „Mogelijk handelde de verdachte in een opwelling”, aldus officier van justitie Alice Waterman. „De twee gebruikten veel geweld om aan de politie te ontkomen. Daarbij kende Van der P. geen grenzen en B. ging erin mee. Er was sprake van bewuste samenwerking.”

De advocaten Yasemin Karga en Peter Plasman pleitten op verschillende punten voor vrijspraak ofwel omdat bewijs ontbrak ofwel omdat ze de beschrijving van het feit te zwaar vonden.