Verhelst XL, 5DaysOff, Parra en waanzinnige Koot en Bie

Van Kooten en De Bie (rechts). Zaterdagavond zendt NPO2 een programma van de twee uit dat met waanzinnige typetjes inhaakt op het thema van de Boekenweek. Foto ANP

Dit weekend kun je nog naar de ode aan Vlaamse schrijver Peter Verhelst, waanzinnig lachen met Van Kooten en de Bie of elektronisch genieten op het Amsterdamse 5DaysOff-festival.

GAAN // Verhelst XL

t/m zaterdag 7 maart, Theater aan het Spui, Den Haag, kaarten €2,50-10 (excl. servicekosten)

Nog tot en met zaterdag kun je in het Haagse Theater aan het Spui naar Verhelst XL, het festival dat een ode brengt aan de Vlaamse schrijver en kunstenaar Peter Verhelst (1962). Eind januari won Verhelst de Vlaamse prijs voor de beste dichtbundel. Op het festival is aandacht voor zijn veelzijdige oeuvre als dichter, romanschrijver, toneelauteur, regisseur en beeldend kunstenaar. Daar verschijnt ook Verhelsts nieuwe roman De kunst van het crashen. NRC-boekenredacteur Kester Freriks interviewde (€) Verhelst over zijn bijna fatale auto-ongeluk in 2013, de inspiratie voor zijn nieuwe boek. Verhelst:

“Tijdens de inhaalmanoeuvre zag ik vanuit mijn ooghoek een wiel van de vrachtwagen loskomen. Daarna volgde de klap. Opeens schoof het dak van mijn auto over het asfalt en verwachtte ik elk moment dat de vrachtwagen over me heen zou denderen.”

NTGent voert zijn nieuwste toneelstuk Hotel Malaria op. Die voorstellingen zijn uitverkocht, maar je kunt nog wel naar de tentoonstelling over Verhelsts werk in de grote zaal. Zaterdagavond treedt Pepijn Caudron, huiscomponist bij de groep Abattoir Fermé, onder zijn alter ego Kreng op met de filmmuziekvoorstelling Arcanum. Denk aan donkere en cinematografische soundscapes, voorzien van ‘bevreemdende visuals’.

FESTIVAL // 5DaysOff

t/m zondag 8 maart, Melkweg & Paradiso, Amsterdam, kaarten diverse prijzen

Het Amsterdamse elektronische muziekfestival 5DaysOff beleeft sinds afgelopen woensdag alweer haar vijftiende editie met grote namen als Dorian Concept en FKA Twigs. Vanavond treedt onder meer afrofunkbank Jungle By Night op in Paradiso met de Britse dj Kutmah op. Morgenavond zijn de Amerikaanse dj-legendes Francois K, Danny Krivit en Joe Claussell met hun bekende Body&Soul-avond te gast. Verwacht diepe, soulvolle grooves in techno, oude en nieuwe house, dub en Afrikaanse ritmes. Op zondagmiddag zijn er om bij te komen speciale Afternoon Sessions met opkomend muzikaal talent zoals de Haagse producer FilosofischeStilte. Bekijk het volledige programma, waar ook nog muzikale films bijhoren.

TENTOONSTELLING // Piet Parra

7 maart t/m 7 juni, Kunsthal, Rotterdam

De Rotterdamse Kunsthal wijdt een overzichtstentoonstelling aan de Nederlandse kunstenaar Piet Parra (Pieter Janssen, 1976), getiteld PARRA. Weinig Nederlandse tekenaars hebben zo’n herkenbare stijl als Parra, die begon als grafisch ontwerper en illustrator: de voluptueuze snaveldametjes met hakjes in Nederlandse tinten rood, wit en blauw herken je meteen.

In de tentoonstelling zijn o.a. dessins voor Viktor & Rolf, de cover van Bret Easton Ellis’ boek ‘De Figuranten’ (2010) en omslagen voor de VPRO Gids en Volkskrant Magazine te zien. Ook flyers, boekomslagen, platenhoezen, sneakers, skateboards, affiches en werken op doek komen aan bod. Ook Parras extracurriculaire activiteiten zoals zijn muzikale project Le Le (met Pepijn Lanen van De Jeugd van Tegenwoordig en producer Rimer London) en zijn kledingmerk Rockwell By Parra worden behandeld.

Speciaal voor de tentoonstelling maakte Parra een muurschildering in Hal 3 van 25 bij 6 meter. De opening van de tentoonstelling vindt plaats tijdens de Rotterdamse Museumnacht, met onder andere een optreden van Parra en zijn band Le Le (van 20u tot middernacht met passe-partout: €17,50).

KIJKEN // De Waanzin van Van Kooten & De Bie

zaterdag 7 maart, 22.35-23.45u, NPO2

Het thema van de Boekenweek dit jaar is ‘waanzin’, en speciaal daarvoor hebben Van Kooten en De Bie een uur durende uitzending samengesteld met psychisch wankele typetjes. Inspiratie putten ze uit de gekte die de jaren zeventig beheerste. “Een compilatie van fragmenten uit de carrière van de mannen waarin ze hun psychische problemen hebben gedeeld”, aldus de VPRO Gids. Aan de Gids vertelden Van Kooten en De Bie hoe het Simplisties Verbond als kapstok diende voor deze uitzending:

“Nederland was destijds zo ontzettend rijk aan verbonden en stichtingen, dat we er zelf ook eentje wilde oprichten, om de samenleving een spiegel voor te houden. Natuurlijk was er in de tweede uitzending direct ruzie en werd het Simplisties Verbond opgesplitst - precies zoals het in het echt ook gaat.”

Hun bekendste instabiele personage is natuurlijk Frank van Putten, die altijd wel ergens voor behandeld werd:

    • Judith Laanen