VDL verhoogt de winst en is optimistisch voor 2015

VDL Groep, het industrieel conglomeraat van Wim van der Leegte, kende in 2014 een prima jaar. Met dank aan BMW.

VDL heeft inmiddels meer dan 10.000 werknemers in dienst, zoals hier bij Nedcar in Born. Foto Bloomberg

„Een stabiel en goed jaar”, dat was 2014 voor VDL Groep in Eindhoven, de bonte bedrijfsverzameling van ondernemer Wim van der Leegte. De omzet van de groep steeg van 1,6 miljard euro in 2013 naar ruim 2,3 miljard euro in 2014, staat in de jaarcijfers die het bedrijf gisteren publiceerde. Het bedrijfsresultaat steeg van 88,6 miljoen in 2013 naar 104,2 miljoen euro afgelopen jaar.

VDL doet werkelijk van alles. Het maakt bussen, zonnebanken, airconditioners, koelinstallaties, composieten, ‘patiëntentafelbladen’, dakkoffers. Een flink deel van de activiteiten bestaat uit het aanleveren van onderdelen aan chipmachinebouwer ASML, dat afgelopen jaar ook recordomzetten boekte.

Sinds juli 2014 is VDL ook autofabrikant – de enige in Nederland. In opdracht van BMW bouwde het bedrijf Mini’s in Born. De tak Nedcar, die ook personeel uitleent, droeg flink bij aan de omzetgroei.

De omzet van de busdivisie van VDL groeide in 2014 ook. Maar nog steeds draagt die tak niet bij aan de winst. Dat komt door de lage marges en de hoge bedragen die VDL investeert in nieuwe aandrijftechnieken. Het bedrijf experimenteert met hybride en elektrische bussen en bussen op waterstof.

Niet dat alle experimenten op dat gebied lukken. In 2014 stopte VDL met Phileas, de (in theorie) zelfrijdende, geleide bus die naar vliegveld Eindhoven pendelde.

Desondanks blijft de verzameling van VDL maar uitdijen. In 2014 kwamen er ruim duizend medewerkers bij. De tienduizendste medewerker (allroundmonteur Stef de Swart, 27 jaar) werd halverwege 2014 met een bloemetje, diner voor twee en juichend persbericht verwelkomd.

VDL lijfde in 2014 Translift, een fabrikant van afval-ophaal-systemen in, en in januari maakte het bekend dat Wim van der Leegte van plan is het bedrijf GL Precision van zijn broer Gerard van der Leegte over te nemen. Bij de fabrikant van fijnmechanische onderdelen voor de industrie werken 150 mensen.

VDL Groep is optimistisch over 2015, zegt het in een persbericht, maar moppert over „hogere belastingdruk”, waardoor het, ondanks de verwachte omzetgroei, in 2015 niet meer winst zal maken.