Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

UberPop moet betalen na oppakken chauffeurs

De Uber-app.
De Uber-app. ANP / Remko de Waal

Vijf mensen zijn in de afgelopen weken opgepakt omdat ze illegaal hebben gereden voor de verboden taxi-app UberPop. Vanwege de nieuwe arrestaties moet Uber, het bedrijf achter de app, een dwangsom van 100.000 euro betalen.

Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bekendgemaakt. Vier opgepakte chauffeurs reden in Amsterdam, een in Utrecht. Hun zaak ligt nu bij het OM. Ze kunnen een boete tot 4200 euro opgelegd krijgen, en bij herhaling een boete van 10.000 euro. Ook riskeren ze een strafblad.

In totaal zijn vijftien chauffeurs aangehouden sinds Uber met de dienst UberPOP is gestart. De ILT zegt “de snordersacties” voort te zetten, in samenwerking met de politie.

“Bij vervolgacties tegen het bedrijf zet de ILT alle binnen de wet toegestane middelen in om het bedrijf bewust te maken van de illegale activiteiten en deze te doen stoppen.”

Uber: wetgeving volgt op innovatie

UberPop is een taxidienst door particulieren. Zij rijden voor Uber met hun eigen auto, zonder de vereiste vergunningen. Vanwege dat gebrek aan vergunningen is er veel kritiek op UberPop, onder meer vanuit de taxibranche, die vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Vorige week reden taxichauffeurs een UberPop-chauffeur klem. De taxibranche heeft ook kritiek op handhavers, omdat die te weinig tegen de dienst zouden doen. Onlangs deed de branchevereniging aangifte tegen Uber, samen met Taxicentrale Amsterdam (TCA).

Uber verweert zich met de stelling dat innovatie sneller gaat dan wetgeving. De taxiwet, uit 2000, is volgens Uber verouderd.

Lees bij NRC Q: ‘Uber - hoe één app de hele taxibranche op zijn kop zet’ en ‘Ineens is de liefde voor Uber verdwenen’.