Túúrlijk zijn vrouwen welkom in de vastgoedwereld - voor de zachte kant

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Borrelen na afloop van de presentatie van de Nederlandse Vastgoedindex door dataleverancier IPD in het Novotel in Amsterdam

Wie: Beleggingsadviseurs, data-analisten, consultants en vermogensbeheerders, onder wie: vijf anonieme heren van een groot vastgoedadvieskantoor, Bas Oosterbaan – consultant, adviseur Okan Yilmaz en analisten Gerald Warmerdam en Thomas Heijendael

Het is niet dat ze het niet kúnnen. Het is gewoon erg technisch. En het gaat over veel geld, hè. Financiën. Vinden vrouwen gewoon niet zo boeiend. Tsja. Anders zouden ze hier toch wel rondlopen? Hier, op de netwerkborrel van IPD, de dataleverancier die vanmiddag de Nederlandse Vastgoedindex heeft gepresenteerd. Conclusie: het herstel van de Nederlandse vastgoedmarkt verloopt nogal traag ten opzichte van de rest van de wereld.

Heus wel welkom

Maar goed, even voor de duidelijkheid. Vrouwen zijn dus wél welkom in de vastgoedwereld. Dat ze dat weten. Bas Oosterbaan - consultant en interim-manager: “Misschien zijn vrouwen zelfs beter.” Want? “Ze zijn nauwkeuriger.” Oh. “En ze ontfermen zich over de zachte kant van het vastgoed.” Huh?

“Vrouwen vragen zich bijvoorbeeld af hoe het met de bewoners van zo’n pand zit. Zouden die er prettig wonen? Een man denkt alleen aan de winst.”

Zie je. Er wás wel een vrouw op de vastgoedborrel in het Novotel.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Zijn Erik en Ralph – werkzaam bij een groot vastgoedadvieskantoor - het wel mee eens. Maar ook weer niet zó erg dat ze hun achternamen willen geven. “Ik wil mijn baan graag houden”, zegt Erik. Ralph ook.

“Er waren hier trouwens wel net drie vrouwen hoor. Maar ik denk dat die naar huis zijn.”

Erik: “Ja, die moesten naar huis.” Dan maar zonder vrouwelijk gezelschap. Een borrel is een borrel. En ze zijn het gewend. “Vastgoedborrels zijn mannenborrels.”

Niet zo sexy

En dan is ze daar ineens. Tussen de grijze pakken, de donkerblauwe dassen: een donkergroen jurkje. Sarah - zonder achternaam. Die zucht dat er nog wel een paar generaties overheen zullen gaan voordat het normaal is als vrouw in de vastgoedsector te werken. Ze is analist, bij een woningbeleggingsfonds op de Zuidas. Ze houdt van cijfers, zegt Sarah. En van wijn. Maar dat mogen we niet opschrijven. Of nou ja, dat van die wijn is prima. Maar die cijfers liever niet.

“Ik ben vrijgezel. Het is hier niet sexy als je als vrouw zegt dat je van cijfers houdt. Ik moet wel aan mijn marktwaarde denken.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken