Leger zet offensief voort, bewoners vluchten

HAIDAR HAMDANI/AFP

Het offensief van het Iraakse leger om de stad Tikrit te heroveren op Islamitische Staat (IS) is in volle gang. Maandag vielen zo’n 30.000 troepen de stad binnen en sloten zeker drie toegangswegen af. Een militair die bij de gevechten om het leven kwam, wordt hier begraven. Militanten van IS staken gisteren olievelden in brand bij de stad, in de hoop dat de zwarte rookwolken luchtaanvallen van het leger zouden verhinderen. Volgens een Iraakse legerofficier hinderde de brand de operatie niet. Burgers die - nadat IS de stad in juni innam - in Tikrit achterbleven, slaan op de vlucht. Veel sunnitische Irakezen verkiezen de rebellen van IS nog steeds boven het shi’itische regeringsleger, waarvan duizenden vrijwilligers in buurland Iran zijn getraind. Slechts een paar honderd burgers zijn naar verluidt in de stad achtergebleven. Het Iraakse leger vordert gestaag rond Tikrit, maar wordt gehinderd door sluipschutters en bombardementen van IS.

    • Reuters