Thriller-achtige anatomie van een persoonlijke hack

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Iedereen wordt de hele tijd maar gehackt, van Sony Pictures tot uw correspondent - wiens creditcardgegevens geregeld zijn ontvreemd. En anders kun je er wel op wachten, iets waar Hillary Clinton en haar entourage kennelijk niet bij stilstonden toen zij minister van Buitenlandse Zaken was.

Maar hoe gaat dat in z’n werk, zo e-diefstal?

The Verge heeft er een long-read over; een reconstructie die leest als een thriller. Op een avond ging Partap Davis laat naar bed, om de volgende dag drieduizend dollar armer wakker te worden. Twee emailadressen, telefoon, Twitter, dubbele emailbeveiliging en Bitcoin-portemonnee: allemaal geroofd.

“We weten nog steeds niet alles - we weten niet wie het deed - maar we weten genoeg om te vertellen hoe ze het deden en een plattegrond te tekenen van de kwetsbaarheden van ons digitale bestaan.”

En de conclusie is niet mals over onze gewoonten en gedrag:

“In de strijd tussen veiligheid en gemak verliest veiligheid altijd.”

Banken gezond, zegt de Fed

De economie is helemaal terug, en de banken zijn dat ook. De stress test van de Fed (het systeem van Centrale Banken in de VS) was voor het eerst sinds 2009 een doorslaand succes.

Alle 31 banken kregen op z’n minst een voldoende: als een nieuwe recessie toeslaat, staan zijn stevig genoeg in hun schoenen om zelfstandig overeind te blijven.

Tijdens de jaarlijkse test worden de banken onderworpen aan rigoreuze hypothetische scenario’s. De vraag is of zij genoeg eigen kapitaal hebben, zonder op de belastingbetaler te hoeven leunen, zoals in 2008 noodzakelijk was.

‘Autisme-tech’, goed voor patiënt en investeerder

Het aantal Amerikanen met autisme loopt op. Een op de 68 kinderen is autistisch, schrijft kinderpsychiater Arshya Vahabzadeh in de Huffington Post; nog een boeiende long-read voor dit weekend. En dat biedt enorme mogelijkheden voor technologiebedrijven.

Met apps, programma’s en gadgets specifiek voor autisten kan geld worden verdiend - terwijl zij die er aan lijden profiteren. “We moeten ze praktisch gereedschap geven”, zegt de oprichter van stichting Brain Power, “om van potentieel naar werkelijkheid te klimmen.”

Vahabzadeh:

“De aanstaande Investeringsconferentie voor autisme in Boston belicht hoe graag ondernemingen en investeerders willen leren over de kansen in deze snel groeiende markt. Het toenemende aantal mensen dat nu de diagnose autisme krijgt heeft een enorme vraag gestimuleerd naar technologie, producten en andere diensten om hun behoeften te ondersteunen.”

    • Diederik van Hoogstraten