Strijders voor vrouwenrechten

Foto Mohammad Ismail/Reuters

Het lijkt een geinige verkleedpartij, maar deze jongemannen in Kabul hadden gisteren een bloedserieuze boodschap. Eentje die je in de Afghaanse hoofdstad niet direct zou verwachten. In aanloop naar internationale vrouwendag, aanstaande zondag, trokken ze door de straten in een boerka om hun solidariteit met Afghaanse vrouwen te tonen.

Op de website van de Engelse krant The Independent werden enkelen van hen geciteerd. „Een van de beste manieren om te begrijpen hoe vrouwen zich voelen is door rond te lopen in een boerka”, zei de 29-jarige Basir, die maar één naam gebruikt. Andere deelnemers zeiden dat de boerka’s aanvoelden „als een gevangenis”.

De actie werd georganiseerd door een groep met de naam Afghaanse Vrijwilligers voor Vrede. Dat ze nog veel werk te verzetten hebben, bleek uit de uitspraken van de 24-jarige verkeersagent Javed Haidari, die de stoet voorbij zag trekken en vroeg wat de bedoeling ervan was. „Alle vrouwen in mijn familie dragen boerka’s. Ik zou ze niet zonder naar buiten laten”, zei hij.