Protest ontruiming kunstpanden

Al 26 jaar mocht hij zijn huur in schilderijen betalen. Maar dat is voorbij. Op 14 maart wordt de woon-/werkruimte van Peter Klashorst aan de Spuistraat 219 ontruimd. Woningcorporatie De Key wil de Tabakspanden, waar behalve Klashorst ook andere kunstenaars en krakers wonen, verbouwen en verkopen.

„Dit stukje Spuistraat wordt ingebouwd met ketens en vijfsterrenhotels. Waarom kan er niet één laagdrempelig initiatief blijven?” zegt Edwin Suer, beheerder van Klashorst’s galerie. De Tabakspanden in de Spuistraat zijn door de gemeente aangewezen als belangrijk onderdeel van de herontwikkeling binnen Project 1012.

Klashorst, die geregeld het landelijke nieuws haalde wegens zijn losbandige levensstijl, kreeg als alternatieve ruimte van De Key onder andere een woning op de Wallen aangeboden. „Wat moet ik in zo’n hoerenkrot? Moet ik daar als ladyboy achter de ramen gaan zitten om de exorbitant hoge huur af te kunnen dragen?”, schrijft Klashorst in een persbericht.

Online is de petitie ‘Het Slangenpad moet blijven’ bijna 2.500 keer ondertekend. Vanmiddag organiseren de bewoners als protest een ludieke open dag als ‘Makelaar Tabak’. De zelfgemaakte ‘Te koop’-borden hangen al aan de gevel.

    • Jonas Kooyman