Slechte start voor Joost Luiten brengt golfer in de achterhoede

Joost Luiten beleeft een slechte start op de ‘Blue Monster’, de veeleisende baan in Florida. „Zo hard kan golf zijn.”

Golfer Joost Luiten heeft gisteren hardhandig kennis gemaakt met de ‘Blue Monster’, de veeleisende golfbaan in het Amerikaanse Doral (Florida). De Nederlander leverde na de eerste ronde van de Cadillac Championship een kaart in van 79 slagen, liefst zeven boven par. De golfer staat met die score bijna onderaan in het Amerikaanse toernooi, dat deel uitmaakt van de lucratieve World Golf Championships.

Luiten noteerde slechts één birdie en stelde daar drie bogeys, een double bogey en zelfs een triple bogey tegenover. Hij heeft nu al zeventien slagen meer dan de leider in het klassement, de Amerikaan J.B. Holmes met wie Luiten in één ‘flight’ samen speelde. Die had voor de achttien holes slechts 62 slagen nodig, tien onder de baannorm. Hij maakte acht birdies en één eagle. „Hij [Holmes] speelde goed, maar wint het vooral met putten. Holmes 25 putts, Luiten 36, dat zijn al elf slagen!”, constateert Luiten op zijn website. „Eens kijken of ik er morgen een paar terug kan pakken!”

„Niet de score die ik voor ogen had”, verklaarde hij. „Zelfs de goede slagen belandden op de verkeerde plaats. Zo hard kan golf zijn, maar ik zal morgen terugknokken.” Een goede eindklassering lijkt welhaast onmogelijk voor Nederlands beste speler, die zich op de Amerikaanse tour naar de top twintig van de wereld wil spelen. „The Blue Monster is een pittige baan, maar deze 79 is een beetje overdreven”, aldus Luiten.

Koploper Holmes heeft een gat van vier slagen naar de nummer twee, zijn landgenoot Ryan Moore (66). Drie spelers delen de derde plaats op zes slagen van de leider: de Fransman Alexander Levy en de Amerikanen Dustin Johnson en Rickie Fowler.

Vorige week boekte Luiten nog zijn beste prestatie op de Amerikaanse proftour PGA. Hij eindigde toen als elfde in de Honda Classic in Florida, hetgeen goed was voor bijna 130.000 dollar. Hij bleef na vier dagen steken op vier slagen meer dan de winnaar, de Ier Padraig Harrington. (ANP)