Samsom tot Statenverkiezingen minder ‘op straat’ te vinden

PvdA-leider Diederik Samsom vorig jaar november op campagne voor de herverdelingsverkiezingen. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Diederik Samsom zal tijdens de komende verkiezingsstrijd veel minder ‘op straat’ te vinden zijn dan tijdens de twee eerdere campagnes die hij als PvdA-leider voerde. Dat blijkt uit de campagne-agenda van de partij.

Samsom heeft tot de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart twee momenten waarop hij zich onder kiezers begeeft, beide in Amsterdam.

De keus is opmerkelijk. Bij de landelijke campagne van 2012 legde Samsom een groot aantal bezoeken in het land af, zo’n veertig in de twee maanden voorafgaand aan de laatste campagneweken. In die bezoeken vond de PvdA-leider inspiratie voor een ongebruikelijke campagne. Hij zei toen, drie weken voor de verkiezingsdag:

“Met een avondje Pauw & Witteman bereik je een miljoen mensen. Op straat lukt dat niet, maar toch win je daar de verkiezingen: alle vragen die ik op tv kan krijgen, heb ik daar al duizend keer gehoord, en veel indringender.”

Die gesprekken gaven Samsom het zelfvertrouwen om standpunten in te nemen die volgens de algemeen aanvaarde campagnelogica tot problemen zouden moeten leiden. Zo zei hij bijvoorbeeld dat er “zeker” meer geld naar Griekenland zou gaan, iets wat andere partijleiders toen ontkenden. Die strategie hielp de PvdA bijna aan de winst.

PvdA: Samsom heeft genoeg ‘straatkennis’

Binnen het campagneteam van de PvdA wordt benadrukt dat die ‘straatkennis’ bij Samsom nog volop aanwezig is, nu hij wekelijks meeloopt met een wijkverpleegkundige.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen voorzag Samsom ook dat zijn partij het beter zou doen dan in de peilingen, en weer baseerde hij zich op ontmoetingen met kiezers. Over de peilingen toen zei hij:

“Het contrast tussen die analyse en wat ik op straat meemaak wordt steeds groter.”

De PvdA-leider dacht dat zijn partij het aantal raadszetels zou kunnen behouden. Hij vergiste zich echter. De PvdA verloor 450 zetels, een derde van het totaal.

    • Derk Stokmans