Rutte staat achter uitspraak over jihadisten in verkiezingsdebat

Premier Mark Rutte.
Premier Mark Rutte. ANP / Martijn Beekman

Premier Rutte staat achter zijn uitspraak dat Nederlandse jihadisten in Syrië of Irak beter kunnen sneuvelen dan terugkeren. Dat zei hij zojuist in een vraaggesprek met journalisten na afloop van de ministerraad.

Volgens Rutte werd hem in het RTL-verkiezingsdebat gisteravond gevraagd naar een opvatting, en niet naar beleid. PvdA-ministers lieten zich vandaag kritisch uit over de uitspraak van de coalitiepartner. Vicepremier Asscher zei dat de opmerking niet overeenkomt met het beleid. Ook minister Koenders van BuZa zei het “anders” te zien dan Rutte.

Is de premier Rutte het eens met de partijleider Rutte, die gisteren in het RTL-debat stond, werd hem gevraagd.

“De premier is het daarmee eens. De uitspraak gaat niet over beleid, maar over een opvatting, een oordeel. Ik heb mijn opvatting gegeven, voortkomend uit wat mij drijft. En dat is zorgen dat in Nederland geen aanslag kan plaatsvinden. Dat is mijn diepste drijfveer wat betreft ons veiligheidsbeleid.”

Wat betreft het beleid:

“Wij behoren tot een kleine groep landen die het meest stevige beleid voert wat mogelijk is. We zijn actief in Irak, we doen er alles aan om uitreizen en terugkeer te voorkomen. Dat de PvdA anders denkt, vind ik logisch. We hebben gemeenschappelijk beleid, en verschillende opvattingen.”

Ook D66-leider Pechtold reageerde gisteren kritisch.

“Ik vind het echt niet kunnen dat je zegt: ga maar dood in de woestijn. Dat standpunt is een premier onwaardig.”

Dat zijn uitspraak tot reacties heeft geleid, is volgens de premier een teken van een “levendig debat”. Onze politiek redacteur Tom-Jan Meeus op Twitter:

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Politici van alle partijen die reageren op Rutte’s opmerkingen over jihadgangers: precies wat de VVD wil in campagnetijd