‘RTL-stal’ op één in ‘Literaire Pikorde 2015’

De ‘RTL-stal’ heeft ‘Stoner’-uitgever Oscar van Gelderen van de eerste plek verstoten van plek één in de jaarlijkse, door Jan Zandbergen samengestelde, ‘Literaire Pikorde’. Dat meldt Boekblad.

De ‘RTL-stal’ heeft ‘Stoner’-uitgever Oscar van Gelderen van de eerste plek verstoten van plek één in de jaarlijkse, door Jan Zandbergen samengestelde, ‘Literaire Pikorde’. Dat meldt Boekblad.

Over de nieuwe nummer één schrijft Zandbergen:

‘Televisie heerst. Al jaren. Maar waren de auteurs tot voor kort bekend van NPO, dit jaar liggen vooral de gezichten van RTL Nederland massaal in de boekwinkels. De klassieke bleke romancier van het type Remco Campert heeft definitief plaatsgemaakt voor televisiepersoonlijkheden, soapies, profvoetballers en fotomodellen.’

Stoner

Van Gelderen, vorig jaar de nummer één dankzij het succes van het door hem uitgegeven Stoner, neemt in de nieuwe pikorde plek zes in. De Bezige Bij-directeur Henk Pröpper, vorig jaar nog tweede, staat nu op plek vijf. Geneviève Waldmann, de directeur van Luitingh-Sijthoff (vorig jaar op plek drie) valt één plek terug en staat vierde.

Bruna

Hoogste nieuwkomer in de lijst is A.W. Bruna-uitgever Johan de Koning. Hij komt, omdat volgens Zandbergen ‘elke zevende bestseller van 2014’ van Bruna afkomstig was, vanuit het niets binnen op plek 3.

Ook nieuw zijn ‘geldschieters’ Cees Wessels (12) en Derk Haank (17), De Bezige Bij-uitgever Katrijn van Hauwermeiren (18), de Volkskrant-recensent Persis Bekkering (23), Boekhandelaar Fabian Paagman (24), Das Magazin-oprichters Daniël van der Meer en Toine Donk en recensent Fleur Speet (38).

Podium-uitgever Joost Nijssen staat net als vorig jaar op de laatste plek (40). De sterkste daler is de Volkskrant-recensent Daniëlle Serdijn, die zakt van plaats 16 naar plek 29.

    • Roderick Nieuwenhuis