Rol A’dam bij R’damse Architectuur Biënnale

Amsterdam gaat een rol spelen bij de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) van 2016. Deel van het plan is om een deeltentoonstelling te organiseren en debatten over de toekomst van de stad, bijvoorbeeld in Pakhuis de Zwijger. Daarnaast wil de stad helpen bij de organisatie en promotie van de IABR, een tweejaarlijks evenement over architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening.

„Het heeft me altijd geïrriteerd dat Amsterdam een kleine rol heeft”, zegt D66-raadslid Bart Vink, die het voorstel voor samenwerking met VVD, SP en GroenLinks indiende. „Want we delen stedenbouwkundige problemen met Sao Paulo, Istanbul en Rotterdam. Als we meedoen, kunnen we onze kennis daarover delen.” Bovendien valt de IABR samen met het Nederlandse voorzitterschap van de EU, zegt Vink, waarvan alle vergaderingen in Amsterdam plaatsvinden.

De wethouders Van der Burg (VVD, Ruimtelijke Ordening) en Ollongren (D66, Economie) onderzoeken met het IABR (ook een kenniscentrum) hoe een samenwerking kan worden ingevuld. Tot de mogelijkheden behoort een meerjarig onderzoek naar een stedelijk vraagstuk uit Amsterdam, waarvan de uitkomst op de IABR van 2018 wordt gepresenteerd. Het voorstel voor samenwerking is nog niet in de raad besproken, maar wordt breed gedragen. Ook IABR-directeur George Brugmans is „positief”.

    • Mirjam Remie