Religieus-fascistisch

Vorige week overleed Yasar Kemal, een icoon van de Turkse literatuur, op 91-jarige leeftijd. Kemal, ooit Nobelprijskandidaat, was een uiterst moedige auteur. Zijn sociaal-realistische verhalen over onrecht schreef hij in toegankelijke, folkloristische taal. Daarom waren zijn boeken verboden in Turkije en is hij zelf meerdere malen strafrechtelijk vervolgd.

De rector van de ‘Islamitische Universiteit Rotterdam’, ene meneer Ahmet Akgündüz, reageerde als volgt op Twitter: „GEZIEN DE DETAILS IN KEMALS LEVEN, HEB IK NOG GEEN AANLEIDING GEVONDEN OM ‘RUST IN VREDE’ TE ZEGGEN.”

Aan zijn tweet had Akgündüz een artikel toegevoegd over de joodse vrouw van Kemal.

Daar heb je het dus: het feit dat Kemal een joodse vrouw had, maakt hem een minderwaardig mens om wie je niet hoeft te rouwen. Op zich moge dat geen verrassing zijn, want Akgündüz kwam eerder al in opspraak. De mensen die in 2013 protesteerden tegen het beleid van de Turkse president Erdogan noemde hij „goddelozen” en „vijanden van religie en vaderland”. Ook stelt hij in zijn geschriften dat een dialoog met alevieten, een vrijzinnige stroming binnen de islam, onmogelijk is en dat soennitische moslims hun „dochters niet aan hen ten huwelijk kunnen geven”. En ga zo maar door.

Kortom, meneer de rector Akgündüz is een doorgedraaide fundamentalist en een verrotte antisemiet. Het ultieme gevolg van de weergaloze haat richting andersdenkenden in dat soort religieus-fascistische denkbeelden zien we in Syrië en Irak: andersoortige moslims worden zonder pardon afgeslacht door mensen die uit dezelfde intellectuele bron putten als meneer Akgündüz.

Nu ben ik liberaal genoeg om te pleiten voor de vrijheid van meningsuiting van ook Akgündüz. Echte democratie is bestendig tegen de vuilspuiterij van haatpredikers. Extra voordeel is dat mensen als Akgündüz eerlijk zijn. Er zijn ook fundamentalistische stromingen in ons land die softere taal uitslaan, om zo naïeve kaaskoppen te misleiden. Die zijn daarom wellicht nog gevaarlijker.

Maar het is ontoelaatbaar dat dit soort lieden door de overheid worden gefaciliteerd. Ik begrijp dat de ‘Islamitische Universiteit Rotterdam’ inmiddels onder ‘verscherpt toezicht’ van de onderwijsinspectie staat. O ja, joh? Waarom is de opleiding ‘islamitische theologie’ van een instelling in Rotterdam, waar een religieus-fascistisch type als Akgündüz de scepter zwaait, überhaupt ooit geaccrediteerd? Waarom krijgt meneer Akgündüz subsidie via onder andere het Erasmus+Programma? Haat er op los zou ik zeggen, maar niet van mijn belastingcenten.

    • Zihni Özdil