President Porosjenko krijgt groen licht voor mobilisatie

Het wankele bestand wordt voortdurend geschonden. Kiev staat op het punt van massale troepenbeweging.

Oekraïne staat op het punt tienduizenden mannen onder de wapenen te roepen. Gisteren stemde het parlement in met het voorstel van president Petro Porosjenko om de krijgsmacht met eenderde uit te breiden naar 250.000 militairen. Porosjenko hoeft het wetsontwerp alleen nog maar te ondertekenen.

In het oosten van Oekraïne viel gisteren, ondanks het staakt-het-vuren dat is vastgelegd in de akkoorden van Minsk, opnieuw een dode aan de kant van het Oekraïense leger. Volgens een legerwoordvoerder wordt het bestand in toenemende mate geschonden door de pro-Russische opstandelingen. In één dag tijd zou veertig keer zijn geschoten. In zeventien gevallen zouden erbij raketten zijn ingezet. Ook de opstandelingen melden herhaalde schendingen van het bestand.

Intussen wordt de toon tussen de NAVO en Rusland steeds scherper. Plaatsvervangend secretaris-generaal Alexander Vershbow stelde gisteren in de Letse hoofdstad Riga dat „een boos, revisionistisch Rusland voor niets terugdeinst om zijn invloed in Europa te herstellen, ook niet het inzetten van geweld om nieuwe grenzen te trekken”.

Moskou sloeg terug met de opmerking dat „het Westen anderen zijn wil oplegt en Rusland als vijand probeert weg te zetten”. Onderminister van Defensie Antonov reageerde dat het inrichten van nieuwe NAVO-posten in de Baltische landen en andere lidstaten in Oost-Europa een duidelijk bewijs is dat Rusland wordt neergezet zoals de Sovjet-Unie in de Koude Oorlog.

De Europese Unie heeft de bevriezing verlengd van de tegoeden van de gevluchte oud-president Janoekovitsj en zeventien mensen uit zijn directe omgeving. Zij worden ervan verdacht overheidsgelden te hebben verduisterd. Een van hen is oud-minister Joeri Kolobov van Financiën. Hij werd gisteren op verzoek van Kiev in Spanje in voorlopige hechtenis geplaatst. Hij verbleef in de kustplaats Altea.