Iran bevrijdt diplomaat

Bevrijdingsactie in zuidwesten

Iraanse commando’s hebben een Iraanse diplomaat bevrijd die in juli 2013 was ontvoerd in Jemen, vermoedelijk door een aan Al-Qaeda gelieerde militie. Minister Mahmoud Alavi, verantwoordelijk voor de Iraanse geheime dienst, zei gisteren op de Iraanse staatstelevisie dat commando’s de diplomaat uit handen van diens ontvoerders hebben weten te krijgen na „een reeks ingewikkelde operaties in een moeilijk gebied van Jemen”. De Iraniër werd in 2013 ontvoerd in de hoofdstad Sana’a. Volgens Jemenitische bronnen werd hij vastgehouden in het grensgebied van de provincies Shabwa en Bayda. Begin deze week werd vanuit Jemen de vrijlating gemeld van een Saoedische diplomaat die drie jaar geleden was ontvoerd. Zowel Jemen als Saoedi-Arabië heeft het shi’itische Iran beschuldigd van inmenging in Jemen. Teheran geldt als bondgenoot van de opstandige Houthi’s. Aan Houthi’s gelieerde media hebben een andere lezing over de bevrijdingsactie: volgens hen was sprake van gevangenenruil. (AFP, Reuters)