Mensen be- snuffelen via handdruk

Waarom schudden mensen elkaar de hand? Natuurlijk: om elkaar te begroeten. Maar een andere reden zou kunnen zijn: om elkaar, net als dieren, te besnuffelen. Dat blijkt uit een studie van het Israëlische Weizmann Institute of Science.

Mensen ruiken regelmatig aan hun eigen handen, zonder dat ze zich dit realiseren. Opnames met een verborgen camera van 280 vrijwilligers tijdens en na een handdruk leerden dat bij het schudden van de hand van iemand van hetzelfde geslacht de betrokkenen onbewust twee keer zo lang aan hun rechterhand gingen ruiken. Wanneer een proefpersoon daarentegen iemand van het andere geslacht een hand had gegeven, hield de betrokkene merkwaardig genoeg relatief lang de linkerhand onder de eigen neus.

„De gewaarwording van geur speelt een opvallend belangrijke rol bij interacties binnen hetzelfde geslacht en niet alleen, zoals algemeen aangenomen, tussen de onderling verschillende geslachten”, aldus Idan Frumin, een van de onderzoekers.

Vervolgens bekeken de wetenschappers ook of het mogelijk was om deze vorm van communicatie te manipuleren door parfum op de handen aan te brengen. Dat blijkt te werken. Zo gingen de betrokkenen bij een lekker luchtje van de andere partij onwillekeurig nog vaker aan hun rechterhand ruiken.

    • Rijkert Knoppers