OM eist 16 en 14 jaar cel tegen Antonio van der P. & Enise B.

Antonio Marcos van der P. en Enise Merve B. stonden deze week terecht voor meerdere gijzelingen, zware mishandeling, een gewapende overval en een schietincident.
Antonio Marcos van der P. en Enise Merve B. stonden deze week terecht voor meerdere gijzelingen, zware mishandeling, een gewapende overval en een schietincident. Tekening ANP / Aloys Oosterwijk

Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag gevangenisstraffen van respectievelijk 16 en 14 jaar geëist tegen Antonio Marcos van der P. (26) en Enise Merve B. (20). De twee trokken vorig jaar februari rovend en mishandelend door Nederland totdat een politieteam hen in Duitsland arresteerde.

Het OM eist geen tbs omdat er geen aanknopingspunten zijn voor stoornissen. De twee moeten de slachtoffers ruim 100.000 euro schadevergoeding betalen. Het OM kenschetst de verdachten als “koelbloedig en gewetenloos. Ze hebben hun slachtoffers vernederd.” Het uitblijven van een spijtbetuiging acht officier van justitie Henriëtte Louwes “betreurenswaardig”.

‘Mogelijk gehandeld in opwelling’

Deze week stonden Van der P. en B. terecht bij de rechtbank in Assen, op verdenking van diefstal, bedreiging, mishandeling, afpersing en poging tot moord en poging tot doodslag. Poging tot moord achtte het OM nergens bewezen, ook niet in Enschede waar Marcos een campinggast neerschoot en levensgevaarlijk verwondde. “Mogelijk handelde de verdachte in een opwelling”, aldus officier van justitie Alice Waterman. “De twee gebruikten veel geweld om aan de politie te ontkomen. Daarbij kende Van der P. geen grenzen en B. ging erin mee. Er was sprake van bewuste samenwerking”, betoogde de officier van justitie.

De advocaten Yasemin Karga en Peter Plasman pleitten op verschillende punten voor vrijspraak ofwel omdat bewijs ontbrak ofwel omdat ze de beschrijving van het feit te zwaar vonden. Verder benadrukten de raadslieden dat de houding van het tweetal verkeerd is geïnterpreteerd en er geen vooropgezet plan was. Plasman, die Enise bijstaat: “Een verliefd stelletje is delicten gaan plegen en op de vlucht geslagen, vervolgens kwam het tot grootschalige opsporing.”

Enise is volgens onderzoekers van het Pieter Baan Centrum volledig toerekeningsvatbaar: de misdrijven kunnen haar volledig worden aangerekend. Van Marcos, die als peuter werd geadopteerd uit Brazilië, weten de onderzoekers dat niet: hij weigerde mee te werken aan het onderzoek. Anders dan Enise heeft hij een strafblad: hij kreeg voor meerdere geweldsmisdrijven onder meer jeugd-tbs opgelegd.

‘Groot herhalingsgevaar’

Het Openbaar Ministerie bracht “weloverwogen” opsporingsfoto’s van het tweetal in de publiciteit, verklaarde officier van justitie Henriette Louwes vanochtend. Het gebruik van vuurwapens, de ernst van de feiten en de eerdere geweldsdelicten gepleegd door Marcos speelden daarbij een rol. “Er was groot herhalingsgevaar.” Het OM had “zeker niet de indruk dat het tweetal uit zichzelf gestopt zou zijn.”

We wilden een auto stelen, verklaarde Antonio Marcos aan de rechtbank, “en toen is alles uit de hand gelopen”. Enise:

“Het was actie-reactie. Maar we hebben de mensen ook met respect behandeld.”

Slachtoffers kampen met ptts

Dat bestrijden de slachtoffers. Zo’n tien van hen legden woensdag in de rechtszaal een verklaring af. Vrijwel allemaal kampen de slachtoffers met slaapproblemen en angst- en onveiligheidsgevoelens. Bij sommigen constateerden artsen een posttraumatische stressstoornis, anderen raakten hun baan kwijt. “Dit zijn geen mensen, dit zijn beesten”, zei een overvallen vrouw. Zij werd twee keer met een mes in haar liesstreek gestoken, op haar hoofd geslagen met een pan, aan haren getrokken, vastgebonden en in een kast opgesloten.

Een man die gekneveld in een bad belandde:

“Vroeger was ik sterk als een leeuw en kon ik de hele wereld aan. Nu kan ik niks meer. Ik zit in een tunnel.”

De rechtbank doet donderdag 2 april uitspraak om 13.00 uur ’s middags.

De route die Van der P. en B. vorig jaar februari aflegden door Nederland:

Bonnie_Clyde

Lees ook De Nederlandse Bonnie en Clyde of gewoon Marcos en Merve?