Net gemist, 7/3

KIJKEN

Wat Bankgeheimen (Tegenlicht)
Tijd 49 minuten
We weten alles over de oude Egyptenaren, zegt Joris Luyendijk in Tegenlicht, maar we weten vrijwel niets over de groep die onze samenleving voor een belangrijk deel bepaalt. Dat klopt. Luyendijk probeert dat gat te dichten, in zijn columns voor The Guardian en NRC. Hij interviewde honderden mensen uit de City in Londen. In deze Tegenlicht-aflevering vat hij zijn bevindingen samen.

KIJKEN

Wat Toespraak op het Maagdenhuis
Tijd 36 minuten

Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie, is niet bang zich uit te spreken. En hij is een geweldig orator. Deze week gaf hij een toespraak in het Maagdenhuis, waar studenten- en docentenprotesten op de Universiteit van Amsterdam ter discussie stonden. Kijk ‘m in zijn geheel terug.

KIJKEN

Wat Hoe’t Metallica De Westereen op ’e kop sette
Tijd 30 minuten

Het is 9 juni 1984. In een onooglijk zaaltje in het Friese dorpje Zwaagwesteinde speelt de nu legendarische hardrockband Metallica. Hoe kwam dat zo? In een Friese documentaire, vorige week op tv, vertellen fans, de organisator van de avond en de bandleden zelf over die unieke show.

LEZEN

Wat How a Snowdenista Kept the NSA Leaker Hidden in a Moscow Airport
Tijd 20 minuten

Het Sjeremetjevo vliegveld in Moskou is een gigantische plek. Zes vertrekhallen, vier Burger Kings, winkels waar je taxfree kaviaar kunt kopen. Het was ook de plek waar Edward Snowden onderdook nadat hij zijn NSA-documenten lekte. Dit is het verhaal van Sarah Harrison, de vrouw die zich zes weken lang met hem verborgen hield.

LEZEN

Wat Damage
Tijd 25 minuten

De Pakistaanse Mariya Karimjee werd besneden toen ze zeven jaar oud was. Dat gebeurde nu eenmaal. Nu woont ze in de VS en lijdt ze onder de gevolgen. Kan ze ooit een echte seksuele relatie hebben? En waarom liet haar moeder dit gebeuren? Kan ze haar vergeven? Karimjee schreef er een hartverscheurend mooi verhaal over.

KIJKEN

Wat Epileptische aanval tijdens het skydiven

Tijd 2 minuten

Christopher Jones (22) springt uit het vliegtuig, voor een skydive boven het Australische Perth. Maar tijdens zijn sprong krijgt hij een epileptische aanval. Dertig seconden van zijn val was hij bewusteloos, vanaf zo’n 2,7 kilometer hoogte tot 0,9 kilometer hoogte. Een helmcamera filmt de dramatische gebeurtenis – die wonder boven wonder een goede afloop heeft.

KIJKEN

Wat Life Story
Tijd 50 minuten

In de strijd om de ideale partner zien je zowel de pracht als de grimmigheid van de natuur.
De BBC maakte er de docureeks Life Story over, de EO zendt die uit met de stem van Peter Drost. Deze aflevering: het geheim van parende albatrossen.

 

    • Lineke Nieber