Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gevangenen Veenhuizen moeten plaatsmaken voor Noren

De achttien langgestraften die in de gevangenis in Veenhuizen wilden blijven, moeten toch plaatsmaken voor de Noorse gevangenen die daar in september worden ondergebracht. De groep had een kort geding aangespannen, maar de rechter in Den Haag heeft hun eis vandaag afgewezen.

Staatssecretaris Teeven van Justitie met zijn Noorse collega in een Drentse cel. In maart sloot het duo een deal over het overplaatsen van 242 Noorse gevangenen naar Veenhuizen.
Staatssecretaris Teeven van Justitie met zijn Noorse collega in een Drentse cel. In maart sloot het duo een deal over het overplaatsen van 242 Noorse gevangenen naar Veenhuizen. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De achttien langgestraften die in de gevangenis in Veenhuizen wilden blijven, moeten toch plaatsmaken voor de Noorse gevangenen die daar in september worden ondergebracht. De groep had een kort geding aangespannen om te voorkomen dat ze overgeplaatst zouden worden, maar de rechter in Den Haag heeft hun eis vandaag afgewezen.

De gedetineerden moeten nu de gevangenis Norgerhaven verlaten, als op 1 september de eerste gevangenen uit Noorwegen naar Nederland komen, aldus persbureau ANP. In totaal worden 242 Noren ondergebracht in het Drentse Veenhuizen. De verhuizing van de Noorse gevangenen is nodig omdat in Noorwegen een tekort aan cellen is.

Nederland heeft daarentegen een overschot aan cellen. Door de komst van de gevangenen uit Noorwegen blijven in Veenhuizen 239 voltijdbanen behouden. Eerder bracht Nederland Belgische veroordeelden onder in Tilburg. Ook andere landen zijn geïnteresseerd in het overbrengen van gevangenen naar Nederland.