Na Matata is nu ook Hakuna, de oudste krokodil in Europa, overleden

Op de voorgrond Hakuna, achter Matata Foto Blijdorp

Het is een beetje een verhaal zoals dat van twee geliefden die na tientallen jaren huwelijk kort na elkaar overlijden. De spitssnuitkrokodil Hakuna, de oudste krokodil in een dierentuin in Europa, is overleden in Blijdorp. Zijn metgezel Matata overleed zeven maanden geleden.

Hoe oud Hakuna precies was weet de diergaarde niet, maar Hakuna moet zeker 85 jaar zijn geweest. Hij had namelijk al enige omvang toen hij rond 1930 samen met Matata naar Blijdorp kwam. Volgens Constance Alderlieste, woordvoerder van Blijdorp, is Hakuna dan ook waarschijnlijk overleden van ouderdom.

“Het is heel jammer, maar we zijn er trots op dat hij zo oud is geworden. 85 is echt heel erg oud voor een krokodil in gevangenschap, de gemiddelde leeftijd ligt lager.”

De twee in het wild gevangen reptielen, een mannetje en een vrouwtje, kwamen uit Afrika. Het waren de enige twee spitssnuitkrokodillen in de diergaarde en ze waren altijd samen. Ze zouden cadeau zijn gedaan door de Amerikaans-Franse zangeres en actrice Josephine Baker, zo gaat het verhaal. Maar volgens Blijdorp is dat niet zeker:

“Het verhaal doet de ronde, maar of dat echt zo gegaan is, is onduidelijk. Uit overlevering van mensen die toen werkten voor Blijdorp hebben we dat begrepen, maar het is al zo lang geleden dat het niet zomaar is te achterhalen. Bovendien is veel administratie verloren gegaan bij het bombardement van Rotterdam.”

Veel dieren kwamen om bij Bombardement

Dat was ook het bijzondere aan Hakuna en Matata, zegt Alderlieste: de twee dieren hebben het bombardement op Rotterdam van mei 1940 nog meegemaakt. Dat moet impact hebben gehad, want, zo vertelt de woordvoerder, “krokodillen zijn gevoelig voor trillingen”. De dierentuin was toen al verplaatst van de oude locatie (in de Rotterdamse binnenstad) naar de huidige locatie (in de wijk Blijdorp), omdat de oude dierentuin twee dagen ervoor op 12 mei zwaar beschadigd was door bommen.

Bij het bombardement op 14 mei kwamen verschillende andere dieren om en ook ontsnapten er beesten. Zeeleeuwen zwommen in de singels van de stad en zebra’s liepen door de stad. Het was een chaotische situatie.

Beelden van de oude dierentuin:

Veel andere opvallende karakteristieken heeft Alderlieste niet te vertellen over Hakuna. Droog:

“Het zijn rustige, niet heel actieve dieren.”

Natuurhistorisch Museum zou koppel graag tentoonstellen

Toen Matata vorig jaar overleed, toonde het Natuurhistorisch Museum interesse in het skelet:

Het museum heeft het skelet nog niet, want Blijdorp heeft er nog geen beslissing over genomen. Maar het museum staat in nauwe verbinding met de diergaarde, zegt conservator Cees Moeliker. Het heeft meer overleden dieren uit Blijdorp in de collectie.

“We hebben nu nog geen contact gezocht, want het overlijden van Hakuna is nog vers. We gunnen Blijdorp even de tijd. Maar ook Hakuna zouden we natuurlijk graag in de collectie opnemen, omdat het een oud-historisch dierentuindier is. En omdat Hakuna en Matata ook bij leven een onafscheidelijk stel waren.”

Maar Blijdorp is er zelf nog niet helemaal uit wat het gaat doen met Matata en nu met Hakuna. Misschien wil de diergaarde de dieren in opgezette vorm gebruiken voor educatieve doeleinden, vertelt Alderlieste:

“We denken rustig na over wat we ermee gaan doen.”

Tot die tijd liggen de twee opgeslagen en geconserveerd in de vriezer. Met z’n tweeën, dat dan weer wel.

    • Anouk Eigenraam