Muilkorf straks in de hele stad

De gemeente lanceert regelmatig nieuwe plannen. Tégen armoede, vóór veiligheid, of ín de publieke ruimte. NRC toetst wekelijks een opmerkelijk plan. Vandaag: een stadsbreed muilkorfgebo d voor „agressieve honden.”

1 Wat houdt het plan precies in?

„Rotterdam pakt agressieve honden aan”, was de kop boven het persbericht over de eerste Nota Dierenwelzijn die het college vorige week presenteerde. Wethouder Eerdmans wil dat aanlijn- en muilkorfgeboden die op advies van de politie aan agressieve honden zijn opgelegd voortaan niet alleen binnen de grenzen van de voormalige deelgemeenten gelden (zoals nu het geval is), maar in de hele stad. „Het is niet logisch dat een gebod alleen geldt in een deel van de stad”, zo staat in de nota.

Rotterdam wil ook met randgemeenten in overleg over of de geboden voortaan opgelegd kunnen worden voor de hele regio-Rijnmond. Naast het meer inzetten op de aanlijn- en muilkorfgeboden wil het college eigenaren van agressieve honden „stimuleren” en „zo mogelijk” verplichten een training te volgen. Het college bekijkt nog of verplichten juridisch kan. Al deze maatregelen moeten voorkomen dat de baasjes hun honden kwijtraken.

2 Welk probleem moet dit plan precies oplossen?

Dat wordt niet helemaal duidelijk. Uit de meest recente cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (2006-2007) blijkt dat er jaarlijks zo’n 150.000 bijtincidenten met honden plaatsvinden. Het merendeel van de incidenten (66 procent) is ‘niet ernstig’, wat betekent dat er geen medische behandeling hoeft plaats te vinden. Wel is het zo dat kinderen vaker dan volwassenen het slachtoffer zijn van bijtincidenten. Precieze cijfers over het aantal incidenten in Rotterdam zijn er echter niet. Het aantal aangiften van bijtincidenten lijkt de afgelopen jaren wel gestegen, maar belangrijk is dat niet elk incident bij de politie wordt gemeld. „Wij vinden dat elk bijtincident er één te veel is. Door het stedelijke muilkorfgebod willen we vervolg incidenten zoveel mogelijk voorkomen”, aldus de woordvoerder van Eerdmans.

3 Werken de aangekondigde maatregelen?

Chantal Olfers van het Algemeen Hondentrainingscentrum Rotterdam erkent dat een muilkorfgebod „in sommige gevallen noodzakelijk kan zijn” voor honden, maar krijgt niet de indruk dat er in Rotterdam sprake is van een groot probleem. De afgelopen twee jaar kreeg zij drie als agressief aangemerkte honden op cursus, waarvan er één daadwerkelijk een muilkorf kreeg. Jaarlijks behandelt Olfers zo’n 300 honden. „Ik vraag me echt af of het nodig is om hier zoveel aandacht op te vestigen”, zegt Olfers. Zij ziet veel meer in het meer inzetten op gedragstraining- en cursussen. „Agressie bij honden kan heel goed opgelost worden.” Het LICG is het daarmee eens, maar een woordvoerder benadrukt dat het belangrijk is dat de gemeente zaken doet met gediplomeerde hondengedragsdeskundigen. „Het beroep is niet beschermd, dus iedereen kan zich zo noemen.” De Rotterdamse afdeling van de Partij voor de Dieren wil vooral eigenaren van agressieve honden aanpakken met bijvoorbeeld een houdverbod en vreest voor de gevolgen van een muilkorf voor de hond. „Vanuit het oogpunt van dierenwelzijn is een muilkorf voor een hond echt geen pretje. Het beest kan zich veel minder vrij bewegen.”

4 Wat kosten de maatregelen en wat moeten ze opbrengen?

De maatregelen voor het aanpakken van agressieve honden zijn onderdeel van de Nota Dierenwelzijn, waarin maatregelen staan die in totaal 336.000 euro kosten. De woordvoerder van Eerdmans benadrukt dat ook andere maatregelen uit de nota het probleem van agressieve honden helpen aanpakken. „We willen betere voorlichting geven voordat mensen een huisdier kopen. Dierenverwaarlozing komt nog veel te vaak voor. Als je een hond hebt en hem nooit uitlaat, kan dat bijtincidenten tot gevolg hebben.”

    • Pim van den Dool