Leider Syrische militie Jabhat al-Nusra gedood

De militair commandant van Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda, is gisteren gedood bij een luchtaanval door het Syrische leger. Behalve Abu Humam al-Shami kwamen nog zeker drie leidinggevenden van de strijdgroep om.

Volgens de Syrische media vond de aanval plaats in de noordelijke provincie Idlib, op een plek waar het leiderschap van Al-Nusra bijeen was. Volgens staatspersbureau Sana ging het om het dorp Hobait, maar over de plek circuleren tegenstrijdige berichten. De dood van commandant Al-Shami is op sociale media wel bevestigd door Al-Qaeda.

Het nieuws komt op een precair moment. Jabhat al-Nusra is een van de belangrijkste strijdgroepen die in 2011 de wapens opnamen tegen het regime van Bashar al-Assad. Maar de groep heeft veel terrein verloren aan IS.

Om het IS-offensief te pareren worden nu pogingen ondernomen Jabhat al-Nusra financieel te steunen. Daarover zou onder andere worden onderhandeld met de Golfstaten, waaronder Qatar. Voorwaarde is dat de groep zijn banden met Al-Qaeda verbreekt.

De VS hebben Al-Nusra op hun lijst van terroristische groeperingen gezet en ook de VN-Veiligheidsraad heeft sancties opgelegd. Als de banden met Al-Qaeda inderdaad worden doorgeknipt, kan die houding veranderen.

Juist gisteren liet de VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, bij de BBC doorschemeren dat de VN wellicht met Al-Nusra gaan praten over het toelaten van voedselhulp voor Aleppo. (BBC, AFP, AP)