‘Jodenzeep’ naar NFI voor onderzoek

Screenshot: Marktplaats via AFVN

De ‘Jodenzeep’ die vorige week werd aangeboden via Marktplaats, gaat verder onderzocht worden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), meldt de politie. Een inwoner van Dokkum, een fervent verzamelaar van spullen uit de Tweede Wereldoorlog, had de stukken zeep aangeboden als ‘zéér zeldzame RIF-Soap’.

Uit de advertentie kon worden afgeleid dat het om zeep ging waarin tijdens de oorlog in concentratiekampen resten van Joodse mensen zouden zijn verwerkt. De politie stelde daarop een onderzoek in. De verzamelaar bracht vervolgens de zeep vrijwillig naar het politiebureau.

NFI moet uitsluitsel geven

Over het al dan niet bestaan van uit menselijk vet vervaardigde zeep bestaat veel onduidelijkheid. Geruchten dat de zeep zou bestaan, stammen al uit de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog zou de zeep op industriële schaal zijn gemaakt, maar dat wordt door onderzoekers ernstig betwijfeld. In een documentaire over RIF-zeep die twee jaar geleden verscheen, wordt het afgedaan als een mythe, bedoeld om gevangenen angst in te boezemen.

Wanneer de resultaten van het NFI in Den Haag bekend zijn, is nog niet bekend. Mocht blijken dat de zeep inderdaad menselijke resten bevat, is het aan het Openbaar Ministerie om te bepalen welk misdrijf mogelijk is gepleegd door de aanbieding op internet.

    • Maarten Back