Je rijdt toeristen naar de bollen, met bijpassende das

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel of niet moet solliciteren.

Functie: Buschauffeur Keukenhof
Bedrijf: Arriva
Wat opvalt aan de vacature: je zit met een tulpenstropdas achter het stuur.

Wat doe je dan eigenlijk?

In het tulpenseizoen rijd je bezoekers naar de Keukenhof. De bussen vertrekken vanuit Leiden, Amsterdam en vanaf Schiphol. Het is de bedoeling dat je deze mensen een prettige reis bezorgt. “Als chauffeur moet je goed op de hoogte zijn van de kortste route naar de Keukenhof. En de files moet je weten te omzeilen”, vertelt Manon Reiche van uitzendbureau Olympia Leiden. Maar dat is niet alles. “Het is ook de bedoeling dat de chauffeur de passagiers in de watten legt, door informatie geven en vragen beantwoorden. Voor hen ben je de start van een dagje uit.”

Waarom zoeken ze iemand?

Omdat de tulpen bijna weer in bloei staan. En Arriva zoekt maar liefst 75 chauffeurs voor deze twee maanden. De vacature is gebonden aan het seizoen dat eind maart begint. Na negen weken zijn de tulpen uitgebloeid en sluit de Keukenhof de deuren weer. Dan stopt ook de pendeldienst.

Wat voor collega moet je zijn?

In ieder geval een collega met een busrijbewijs, die langer is dan 1.65 meter, maar maximaal 1.90 meter. Dat zijn nu eenmaal de eisen voor buschauffeurs in het algemeen. Het is vooral belangrijk dat je open staat voor heel veel vragen van je passagiers. Die komen van over de hele wereld om de bloemenvelden te bezoeken en willen dus veel weten. “Ze stappen op Schiphol zo vanuit het vliegtuig in de bus. Je moet niet alleen maar gericht zijn op het vervoer, je bent ook het visitekaartje van de Keukenhof”, zegt Reiche.

Wat verdient dat?

Dat wil Arriva niet zeggen. In ieder geval een stropdas met tulpen, want die mag je houden. Elk jaar wordt een nieuwe gemaakt. Reiche:

“Het is een collectors item aan het worden. De chauffeurs die vorig jaar hebben gereden en nu opnieuw solliciteren, zijn al benieuwd naar de stropdas van dit jaar.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

“In de bus naar de Keukenhof is iedereen goedgehumeurd. Op de heenweg hebben de mensen zin in hun dagje uit en op de terugweg zijn ze blij en vol van alles wat ze hebben gezien”, zegt Reiche. Het is naast een baan als buschauffeur ook een echte attractie. Daardoor is het volgens Reiche veel uitdagender dan het werk van een ‘gewone’ buschauffeur. Wel zijn de werktijden onregelmatig. Bovendien moet je meestal in de weekenden werken, en met Pasen.

    • Jolanda van de Beld