Winkels Polare in de lift

Het Boekenbal zal vanavond vrolijker van start kunnen dan vorig jaar. De Polare-boekhandels die vorig jaar vlak voor de Boekenweek failliet gingen en daarna gered zijn hebben afgelopen jaar goed gepresteerd. Bijna alle van de zestien resterende winkels maakten hun omzetverwachtingen waar.

Dat blijkt uit een inventarisatie van deze krant. Na de verzelfstandiging van de winkels, waaronder bekende namen als Broese, Scheltema en Donner, is er flink bezuinigd op personeels- huisvestings- en administratiekosten. Daarentegen hebben alle winkels geïnvesteerd in verbetering van hun assortiment: niet meer vooral grote stapels bestsellers, maar ook veel unieke titels.

Alle boekhandelaren menen dat deze assortimentsverbreding de klant heeft teruggehaald naar de winkel. Daarnaast hebben ze veel profijt gehad van de goodwill van lezers en uitgeverijen. Vorig jaar daalde de omzet in de Nederlandse boekhandels tijdens de Boekenweek met 18 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Toef Jaeger