Iraakse troepen verdrijven IS-strijders in Al-Baghdadi

Iraakse veiligheidstroepen ten zuiden van Tikrit. REUTERS/Thaier Al-Sudani

De Iraakse troepen hebben de stad Al-Baghdadi heroverd op IS. Dat meldt het Amerikaanse leger, schrijft Reuters.

Het stadje ligt in de buurt van een belangrijke Amerikaanse luchtbasis waar zij militaire training geven aan het Iraakse leger. Ook een politiebureau en drie bruggen zijn weer in handen van Irak.

Iraakse veiligheidstroepen en lokale strijders hebben de IS-militanten verdreven met hulp van Amerikaanse luchtaanvallen, aldus de verklaring.

Ook offensief om Tikrit

Het offensief van het Iraakse leger om de stad Tikrit te heroveren op IS is in volle gang. Maandag vielen zo’n 30.000 troepen de stad binnen en sloten zeker drie toegangswegen af. Militanten van IS staken gisteren olievelden in brand bij de stad, in de hoop dat de zwarte rookwolken luchtaanvallen van het leger zouden verhinderen. Veel burgers zijn op de vlucht geslagen. Het is de derde keer in korte tijd dat Irak poogt terreurgroep IS te verdrijven.

Offensief met openlijke steun van Iran

Het is opvallend dat het huidige offensief gevoerd wordt met openlijke steun van buurland Iran – en zonder die van de VS, schreef onze correspondent Gert van Langendonck deze week in NRC Handelsblad (€):

“Washington, zo heeft het Pentagon toegegeven, is niet eens gevraagd om luchtsteun. Het illustreert de steeds grotere militaire rol die Iran speelt, sinds IS vorig jaar grote delen van Irak veroverde. (…)

“Op een moment dat Washington en Teheran op het punt staan een akkoord te sluiten over Irans nucleaire activiteiten, zijn beide landen ook verwikkeld in een machtsstrijd in Irak. De twee zijn elkaars bondgenoten in de strijd tegen IS, maar geen van beide wil daar openlijk voor uitkomen.”

    • Mirjam Remie