Het hoge woord is eruit, en Rik van de Westelaken chat mee

De drie finalisten. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Het vijftiende seizoen van Wie is de Mol? is afgelopen. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, NRC-redacteuren en vaste kijkers, bespraken ook de ontknoping via de chat. En ze kregen gezelschap van Rik van de Westelaken.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering(en) nog niet gezien hebt, scroll dan niet verder naar onder.

De tiende en laatste aflevering, de finale van Wie is de Mol?, trok gisteren 3.359.000 kijkers. Nooit keken er meer mensen naar het programma.

Je kunt de aflevering hier terugkijken.

Frank: Peter, Rik!

Peter: Frank, Rik!

Rik: Frank, Peter!

Frank: Rik, hoe ben je eraan toe? Drie, vier uur slaap? Schat ik ruim?

Rik: Ik ben enorm brak. Was vier uur thuis, toen pas mijn telefoon aangezet. Een lawine aan berichten. En toen was het ineens zes uur
en om half tien weer wakker. Nog steeds adrenaline in mijn lijf, maar het gaat goed.

Frank: Er hoeft geen journaal gepresenteerd te worden, toch?

Rik: Niet door mij in elk geval.

Peter: Haha.

Frank: Dat scheelt.

Peter: Ik kreeg een beetje een Oudjaarsavondgevoel van die laatste aflevering. Met de winterjas aan naar buiten, laat op de avond, champagne.

Rik: JA!

Peter: Of, met dat publiek erbij, misschien eerder Bart toen hij het Big Brother-huis verliet.

Rik: Het was surrealistisch. Fantastisch. Over the top. En ook erg indrukwekkend. Al die mensen die maar in de kou staan te kijken naar die schermen. Een compliment aan de makers van het programma.

Frank: Een compliment aan die gekke mensen ook.

Peter: Precies. Ze zullen gehoopt hebben op betere temperaturen toen dat feestje gepland werd, maar het was bar koud volgens mij.

Rik: Het was fris ja. En wij stonden er maar kort.

Frank: Ja, even wuiven.

Rik: Hahaha, Margriet in optima forma. Heerlijke vrouw, wat hebben wij gelachen met haar.

Frank: 10.500 Edo Brunners.

Rik: Een bescheiden prijs, dat is waar. Maar het ging ons al heel lang om de eer, niet om het geld.

Frank: Waaraan jij, Rik van de Westelaken, werkelijk waar niets hebt bijgedragen. Het moet gezegd.

Rik: Zeker. Ik heb als individu niets bijgedragen.

Frank: Je kon de money wel followen, maar je had een negatief saldo volgens mij.

Rik: Maar in de groepsopdrachten was ik fanatiek. Laat ik het zo zeggen: geld verdienen was niet mijn prioriteit. Ik wilde vooral de Mol vinden, dus ik was vaak aan het observeren, uitproberen.

Peter: Stuurde jij nou per ongeluk dat kleine Nederlandse dorpje naar de bodem van een Sri-Lankees meer of was dat Margriets schuld?

Frank: Sausjurk, rust in vrede.

Peter: Kneldorp. Haastwind. Rommeljans?

Rik: Dat was een fout van de stuurman, maar dat kwam Margriet wel goed uit. Ik grabbelde de dozen uit het water en in alle hectiek zorgde zij ervoor dat we nooit naar Geldrop gingen. Maar ik zag mezelf terug in de montage en toen wist ik dat de affaire-Klutsdorp me heel verdacht zou kunnen maken.

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Klutsdorp vóór de watersnoodramp van ’15. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Frank: Margriet had nog even tegen de stuurman geschreeuwd dat ze hem ging pakken in zijn slaap, zoiets.

Rik: Hahaha.

Frank: “One eye open, mister man.”

Rik: Look into my face!

Peter: Mijn op een na favoriete moment van dit seizoen, om maar een beetje met terugblikken te beginnen. Met afstand het leukst was die scène waarin eerst jij, Rik, Chris iets probeert te ontfutselen bij het ontbijt en daarna Margriet en Martine het proberen met ‘ik heb dat ding gezien’.

Rik: Ja, dat was hilarisch. We waren nog maar met vijf mensen, ik denk dat we allemaal Margriet hoog op ons verdachtenlijstje hadden staan. Om de volgende ronde te overleven wilden we allemaal chaos creëren. De andere uit balans brengen. Maar Chris was niet gek te krijgen.

Frank: Margriet acteerde dat zó slecht, dat ik dacht: echt, als je dit al niet kunt acteren in drie minuten, hoe dan drie weken lang? Niet dat ik haar minder verdacht daardoor, maar dat terzijde.

Rik: Hahaha, dat was superslecht ja. Maar ze speelde dat ze acteerde. Kun je het nog volgen? Haha.

Frank: Ja, mindfuck, et cetera.

Rik: Margriet was redelijk consequent hoor, de rest van de tijd. Beetje mopperen, beetje meedoen, beetje haar eigen plan trekken. Beetje discussie aangaan.

Frank: Margriet de Moppermol, werd ze op het forum ook al genoemd.

Rik: Geweldige naam. Klopt ook wel.

Frank: En jij was volgens mij Jokerstrooier Van de Westelaken. Nee, die verzin ik net.

Rik: Ik hoorde gisteren dat ik de ‘wensmol’ was. Zoiets van: mensen zouden het leuk vinden als die betrouwbare… etc.

Frank: Mooie term, hè? Nou ja, half app spelend Nederland verdacht je.

Peter: Lag dat niet een beetje aan dat naast Art staan in aflevering 9?

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

De afleidingsmanoeuvre van de programmamakers. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Frank: Ja, wat was dat? Ik snap dat nog niet. Dat zagen we helemaal niet terug in de ontknoping. Opeens stonden jullie weer met z’n drieën naast elkaar.

Rik: Ja, dat dacht ik toen ook. We wisten dat we twee finales zouden opnemen: een voor aflevering 9 (zonder ontknoping) en een voor aflevering 10.

Frank: Eerst stond je met zwoele blik naast Art. Stond hij Marlijn af te branden dat ze misschien wel dom was geweest je te vertrouwen. En vervolgens staan jullie weer naast elkaar.

Peter: Zei de regie tegen je: ga jij maar daar staan?

Rik: In de finale van aflevering 9 kwam ik aanlopen en Art zei: kom maar naast me staan. En toen wist ik: hier gaat iets geks gebeuren. Want de ontknoping is nu nog niet. En toen kregen we de speech. Over de risico’s van samenwerking. En tijdens de woorden van Art kreeg ik door dat hij me zwart ging maken. Ik vond dat zo briljant gevonden, dat ik er heel stom van ging grijnzen.

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

“Ik vond dit zo briljant gevonden, dat ik er heel stom van ging grijnzen.” Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Peter: Dat moet dus bedoeld zijn om jou richting die 51 procent verdenkingen te krijgen. Of in elk geval als bliksemafleider voor Margriet.

Rik: Ja, het was absoluut bedoeld om mij nog even voor de finale zwart te maken. En ik vond dat heel amusant. Totaal niet de werkelijkheid, maar wel spannend voor het programma.

Frank: Dat monteren doen ze toch altijd heel erg slim. Ze moeten toch weten dat mensen naar die boterreclame (‘Anchor Butter’, kom op) gingen kijken en jou zouden verdenken? Bijvoorbeeld.

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Een reclame die in aflevering 2 langskwam in de bioscoop. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Rik: Tja, dat lijkt mij ook.

Frank: Er waren meer verborgen aanwijzingen naar Margriet, maar toch. Dit was er een naar jou.

Rik: Bij de touwtrekopdracht op het strand moesten we kokers inleveren in een bak waar een anker naast lag. Dat viel me ook al op. En ik had met de inparkeeropdracht een T-shirt aan met nummerborden, per ongeluk. Dat werd weer gebruikt in onze test.

Frank: Prachtig. Die zagen mensen ook ja. VOORKENNIS.

Rik: “Draagt de mol een T-shirt met nummerborden?” Van dat soort vragen raak je als kandidaat ook weer in de war.

Frank: Je hebt toch niet zelf even gedacht: mmm, niets is wat het lijkt, misschien ben ik toch de Mol! Chris dacht dat-ie nog meedeed gisteravond namelijk. Er zijn gekkere dingen gebeurd.

Rik: Ja joh, ik zag zo veel mogelijke hints. Ik heb de makers gevraagd in hoeverre ze dat nou allemaal sturen, maar dat zeiden ze nauwelijks te doen. Hahaha, nee ik verdacht mezelf niet. Ik had het niet gekund.

Peter: Wat ik me nog afvraag: eigenlijk zien we kandidaten nooit een test heel snel maken. Je ziet zelfs dat die muis heel langzaam naar een naam gaat bij de vraag ‘Wie is de Mol?’, alsof er dan nog twijfel is. Maar jij hebt die tests aan het eind dus vooral in een rotgang zitten maken?

Rik: De laatste test heb ik heel snel gemaakt. Zo snel dat de regisseur zei: het zijn 40 vragen Rik, geen 20, nog even doorgaan. Maar ik was al klaar.

Frank: Hahaha.

Peter:

Rik: Het was ineens nu of nooit. Marlijn en ik hadden dezelfde basisinformatie. Dus moest de snelheid ook meetellen.

Peter: Dat was ook de strop voor Chris, net dat verschil van die jokers? Ik neem aan dat hij toen ook al vol op Margriet zat.

Rik: Ik weet niet of hij al vol op Margriet zat. Marlijn en ik wel. Maar het was voor mij logisch dat ik zijn jokers moest pakken. Om zeker te zijn van een finaleplaats.

Frank: Je pakte zijn jokers nog af, natuurlijk omdat je liever met Marlijn in de finale stond.

Rik: Ja, want we hadden nog een belangrijke hobbel te nemen: in de laatste test zitten veel privévragen over de Mol. Vragen uit een lange lijst die we allemaal hebben ingevuld. Ik mocht Marlijn haar lijst lezen, zodat ik bij de test zou weten welk antwoord op Margriet sloeg. En zij de mijne. Chris had zijn lijst niet bij zich en wilde die informatie ook niet delen.

Peter: Oh, wauw. Dat is inderdaad een sterk wapen.

Frank: Hahaha, die Chris. Die schreef ook niets op, ergens.

Rik: Inderdaad. Die jongen heeft een geweldig geheugen hoor, maar de test is zo gedetailleerd dat ik denk dat dat ook zijn valkuil kan zijn geweest.

Frank: Ja, maar 1.851 euro optellen met bedragen van 0,19 cent terwijl Marlijn en Margriet lopen te kwekken, dat kan ook hij niet.

Rik: Hahaha, zeker niet. Ik kreeg er ook een punthoofd van. Ik was toen echt fanatiek!

Frank: Moest je Marlijn nog echt overtuigen van het feit dat je de Mol niet was? Hoe ging dat?

Rik: Tja, we hebben elkaar vier afleveringen gezegd dat we niet de mol waren, terwijl we elkaar niet vertrouwden. Maar ik merkte dat haar informatie steeds verrassend goed klopte.

Frank: De basis van elke goede, vruchtbare relatie.

Rik: In ons geval wel. Maar uiteindelijk gingen we overstag.

Peter: En dus nooit een heterdaadje van Margriet? Ook niet dat ze even haar tong uitstak naar de camera of zo?

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Margriet tijdens een opdracht van aflevering 4 (beelden die pas bij de ontknoping van gisteren getoond werden). Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Rik: Nou, ik bedacht bij elke opdracht: wat zou ik als Mol gaan doen? En dat deed zij dan. In de control room blijven. Verwarring zaaien.

Peter: Tijd rekken, omlopen.

Rik: Op mijn kar in Petta leunen. GRRRR.

Peter: O ja?

Frank: Ja, stond bij de langere lijst Molacties op de site.

Rik: Jazeker. Dat heeft ze me gisteren bekend. En ik maar sjouwen. Ik wist al dat er iets niet klopte toen een kreupel mannetje van 88 jaar oud eenzelfde kar moeiteloos voorbijtrok. Maar je laat niet merken dat je de Mol doorhebt.

Frank: Het was je ook echt de eer te na. Je moest en zou dat ding tillen.

Rik: Je wilt de rest er niet op attenderen. Ja ja, alfamannetje hè?

Frank: Had jij de Mol willen zijn? Of had je het sowieso niet gedaan, omdat er zo veel spanning omheen zat dat jij als betrouwbare nieuwslezer überhaupt al meedeed? Want jemig, de tv-recensenten verbaasden zich erover dat jij níet in pak en stropdas naar bed ging, volgens mij.

Peter: Inderdaad. “Rik gaat zonder T-shirt onder de douche, en dat moet dan een nieuwslezer zijn.”

Rik: Ik ben open het gesprek in gegaan met de makers over het Molschap. Ik had op zich wel interesse, maar ik kwam er al heel snel achter dat je als Mol niet echt jezelf kunt zijn. Als kandidaat wel. En dat wilde ik graag: open en onbevangen een avontuur aangaan, buiten de studio van het journaal, buiten het soms strakke keurslijf van neutraliteit. Mijn comfortzone uit en gewoon als Rik het spel spelen.

Frank: En het geld? Waar gaat het heen? Marlijn zeker?

Rik: Hahaha.

Peter: Salou?

Rik: Marlijn en ik hebben van tevoren afgesproken dat de winnaar al het geld krijgt, maar de verliezer wel uit eten moet nemen.

Peter: Ah, keurig opgelost. Oké, bedankt Rik. Tof dat je mee wilde chatten.

Rik: Graag gedaan mannen. Heb met veel plezier jullie chats gelezen. Sorry dat ik jullie favo kandidaat Chris eruit gewerkt heb. Maar het moest, zou Margriet zeggen.

Nog even alle eerdere chats van dit seizoen: aflevering een, aflevering twee, aflevering drie, aflevering vier en aflevering vijf en aflevering zes, aflevering zeven, aflevering acht en aflevering negen.

    • Frank Huiskamp
    • Peter Zantingh