Rome schat schade nu op 5,2 miljoen

De schade die Feyenoord-hooligans in Rome hebben aangericht, is door de gemeente becijferd op 5,2 miljoen euro. De meest concrete extra schadeposten zijn 75.000 euro voor de schade aan de Barcacciafontein en 100.000 euro wegens vernielde bussen.

Bij verschillende inzamelingsacties van Nederlandse zijde is inmiddels ruim 22.000 euro opgehaald als bijdrage aan de vergoeding van de schade.

De hoogst verantwoordelijke voor cultureel erfgoed in Rome, Parisi Presicce, gaf gisteren het persbureau Ansa een overzicht. Hij noemde daarbij als schadepost ook een waardevermindering van de zeventiende-eeuwse Barcacciafontein van 1,2 miljoen euro, op een oorspronkelijke geschatte waarde van 60 miljoen euro. Daar telt hij de imagoschade voor Rome bij op door minder toerisme wegens angst voor rellen: een geschatte 3 à 4 miljoen euro, „al moeten we dat de komende maanden meten, aan de hand van de toeristenstromen”. Andere schadeposten die Presicce noemt zijn 40.000 euro schoonmaakkosten en 18.000 euro voor politie-inzet.

In antwoord op vragen van deze krant had zijn afdeling de schade aan de fontein vorige maand nog becijferd op 10.000 euro. Medewerkers konden vanmorgen het verschil niet toelichten. Los van de schade die de gemeente Rome opvoert staat de schade wegens inkomensderving door winkeliers. Die is door de organisatie Confcommercio geschat op 3 miljoen euro.