Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Executie Australiërs in Indonesië niet deze week

Een Indonesisch politievoertuig brengt de twee Australische ter dood veroordeelden naar de Wijaya Pura haven vanwaar ze naar het eiland zijn gebracht voor hun executie.
Een Indonesisch politievoertuig brengt de twee Australische ter dood veroordeelden naar de Wijaya Pura haven vanwaar ze naar het eiland zijn gebracht voor hun executie. Foto AP/Achmad Ibrahim

De executie van de twee veroordeelde Australische drugssmokkelaars in Indonesië vindt niet deze week plaats. Dat heeft een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Justitie gezegd. De doodstraf is uitgesteld tot alle juridische procedures zijn afgerond.

Volgens de woordvoerder is het nog onduidelijk of de executie deze maand wordt uitgevoerd. De dreiging van de doodstraf van de twee Australiërs, die onderdeel uitmaken van een groep van elf ter dood veroordeelden, heeft tot diplomatieke spanningen tussen Australië en Indonesië geleid.

Onder anderen de Australische premier Tony Abbott heeft geprobeerd de Indonesische overheid op andere gedachten te brengen. Ook heeft Australië Indonesië een voorstel gedaan tot een gevangenenruil, maar dat werd afgewezen. Vandaag zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop dat ze hoopte dat het uitstel “een verandering van gedachten” betekent in Indonesië.

Twitter avatar JulieBishopMP Julie Bishop Candlelight vigil for Andrew Chan & Myuran Sukumaran. Together we plead with Indonesian Govt for a stay of execution. http://t.co/7j7DzMp1C4

‘Bali Nine’

Het is niet de eerste keer dat de executie is uitgesteld. Enkele weken geleden was dat ook het geval. Ditmaal leek de executie echter door te gaan: de veroordeelden waren al naar een gevangenis op een Indonesisch eiland getransporteerd waar de doodstraf wordt uitgevoerd door een vuurpeleton. Ook werd een beroep op gratie van de Indonesische president Joko Widodo verworpen.

De 33-jarige Myuran Sukumaran en de 31-jarige Andrew Chan waren onderdeel van de zogenoemde ‘Bali Nine’ (de negen van Bali), de kopstukken van een organisatie die heroïne uit Indonesië wilde smokkelen. Ze werden in 2005 veroordeeld. In Indonesië wordt drugssmokkel zwaar gestraft. Sinds 2013 voert het land weer de doodstraf uit, nadat het de vijf jaar ervoor niet gebeurde. Vorige maand werd de Nederlander Ang Kiem Soei geëxecuteerd vanwege de productie van xtc, ondanks hevige protesten uit Nederland.

Lees ook op nrc.nl: #BoycottBali: ook online gespannen sfeer tussen Australië en Indonesië.