Opinie

    • Hans Beerekamp

Duels maken debat RTL veel spannender

RTL Verkiezingsdebat: Rutte vs. Pechtold.
RTL Verkiezingsdebat: Rutte vs. Pechtold.

Om verschillende redenen was het RTL Verkiezingsdebat gisteren veel minder slaapverwekkend en gezapig dan dat in Nieuwsuur met de lijsttrekkers voor de Eerste Kamer. De landelijke Grote Vijf (Geert Wilders had zich ziek gemeld met een griepje) zijn bedrevener debaters dan de senatoren. Het werkt ook beter om de Tweede Kamerleden wat meer tijd te gunnen. De Eerste Kamerleden kregen bij Nieuwsuur slechts twintig seconden.

De locatie (De Rode Hoed in Amsterdam) lijkt meer op een arena dan de vergaderzaal van de senaat. Bijzonder effectief is ook het format, dat elke deelnemer het recht geeft om een van de anderen uit te dagen voor een duel.

Zo kwam Emile Roemer (SP) tegenover Diederik Samsom (PvdA) te staan over de smalle marges van de regeringsdeelname voor een linkse partij en daagde premier Mark Rutte (VVD) op zijn beurt Roemer uit om eens niet aan de kant te blijven staan.

Het zag er gistermiddag even naar uit dat het debat onder leiding van Frits Wester uit zou lopen op het zoveelste fiasco voor de VVD. Het opstrijken van de premierbonus op de dag dat het Centraal Planbureau mooiere groeicijfers dan verwacht publiceerde, leek geheel weg te vallen tegen de ophef rond minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven en hun verdwenen bonnetje van een miljoenentransactie. Maar daarover werd Rutte alleen buiten op de Keizersgracht ondervraagd, door Nieuwsuur dat een dag eerder met de onthulling was gekomen.

Wester beperkte zich tot enkele hoofdlijnen, die natuurlijk ook weinig met Provinciale Staten te maken hadden. Voor de locaties van windmolens en de veiligheid van de provinciale wegen had de NOS maandag aandacht in Nederland Kiest, een leerzaam debat met twaalf lijsttrekkers uit zes provincies.

Rutte kon bij RTL in alle rust de credits opeisen voor het „spectaculaire succes” van zijn kabinet, dat Nederland „de Europese kopgroep” binnengeleid had. Hij was de meest gewiekste debater, al koos een representatieve steekproef op internet voor uitdager Alexander Pechtold (D66), die immers ook de verkiezingen lijkt te gaan winnen.

Rutte liep wel in een zorgvuldig voor hem gespannen valstrik. Hij was de enige die het eens was met de stelling: „Uitgereisde jihadisten kunnen beter daar sneuvelen dan terugkeren naar Nederland.”

Pechtold vond het een ongepaste stelling, maar Rutte begreep dat hij bij afwezigheid van Wilders de kans niet mocht laten lopen om zich populistisch te profileren. 77 procent van de kijkers stemde in met de val-dood-optie. Maar die gaat een liberaal natuurlijk op de lange duur zuur opbreken, ook internationaal.

Drie zaken die ‘de mensen thuis’ op dit moment echt bewegen, bleven grotendeels ongenoemd: de door studentenacties aangestoken opstand tegen management en rendement op de verkeerde plaatsen, de keuze tussen aardgas of aardbevingen en het in de media breed uitgemeten gesjacher en gedraai van sommige politici.

Buitenstaanders van de Haagse binnenwereld keken op dat moment vermoedelijk naar de finale van Wie Is De Mol?, die 3.359.000 kijkers trok, tegenover 816.000 voor het debat; minder dan een kwart. Maar een blamage was dit debat niet.

    • Hans Beerekamp