Dubbel zoveel waarnemers naar Oekraïne

Een pro-Russische separatist in Delebtseve. AFP / Manu Brabo

Twee keer zoveel internationale waarnemers gaan toezien op het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. Het aantal waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wordt verhoogd van 500 naar 1000. Dat zijn Rusland en Oekraïne overeengekomen, laat de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier weten vanuit Riga.

In de Letse hoofdstad sprak Steinmeier met Europese ambtsgenoten over de crisis in Oekraïne. Steinmeier zei dat in Berlijn overeenstemming is bereikt over het verdubbelen van de missie. De OVSE-waarnemers moeten volgens hem ook gaan controleren of de Oekraïense strijdkrachten en de pro-Russische rebellen hun zware wapens terugtrekken.

Nederland wil extra waarnemers aanbieden. Minister Bert Koenders benadrukte in Riga de noodzaak van de missie, meldt ANP.

‘Bestand wordt in toenemende mate geschonden’

Gisteren stemde het Oekraïense parlement in met het voorstel van president Petro Porosjenko om de krijgsmacht met eenderde uit te breiden naar 250.000 militairen. In het oosten van Oekraïne viel gisteren, ondanks het staakt-het-vuren dat is vastgelegd in de akkoorden van Minsk, opnieuw een dode aan de kant van het Oekraïense leger.

Volgens een legerwoordvoerder wordt het bestand in toenemende mate geschonden door de pro-Russische opstandelingen. In één dag tijd zou veertig keer zijn geschoten. In zeventien gevallen zouden erbij raketten zijn ingezet. Ook de opstandelingen melden herhaalde schendingen van het bestand.

    • Marije Willems