Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

KLM worstelt, en de vakbonden willen ook al niet meewerken. De Telegraaf heeft een rondgang gemaakt langs de bonden. “De KLM-directie kan een cao-akkoord op 11 maart op zijn buik schrijven.”

De directie van de luchtvaartmaatschappij heeft gezegd op een akkoord rond 11 maart te hopen. De citaten in de Telegraaf vormen geen reden voor vertrouwen in die uitkomst van de cao-onderhandelingen.

“We laten ons niet onder druk zetten, ook al laat KLM de snelkookpan tot een immens kookpunt komen’”, zegt cabinevakbond VNC in een brief aan de leden.

Zonnepanelen, ja, maar weinig energie

De milieubeweging blij: energiemaatschappij GDF Suez gaat voorjaar met de bouw van twee zonneparken rond twee bestaande fossiele centrales in Nijmegen en Zwolle. Maar de Volkskrant tempert het enthousiasme al in de kop van het artikel: “Twee nieuw zonneparken gepland, maar 1 windmolen levert meer op.”

Op de twee locaties worden samen 7.500 zonnepanelen geplaatst. Met een vermogen van elk één megawatt behoren ze volgens GDF tot de grootste zonneparken van het land. Maar de belendende kolencentrales leveren nog altijd vele malen meer stroom op - en windmolens ook.

Tja, het imago wil ook wat. De krant:

“In Nederland staat GDF Suez bekend als een relatief ‘grijs’ energiebedrijf dat niet voorop loopt op het gebied van duurzame energie.”

Ontslagen topman krijgt alsnog acht ton

Het ontslagrecht is stevig verankerd in Nederland - ook voor een topman die heen wordt gezonden. En als ontslag onrechtmatig wordt bevonden, kan het lucratief zijn. Zo meldt RTLZ dat de ex-topman van Lips Textielservice ruim acht ton ontvangt omdat hij onterecht was ontslagen.

Marcello Smit werkte bijna dertig jaar voor Lips, dat in 2004 werd overgenomen door het Britse, beursgenoteerde Synergy Health. In 2013 moest hij weg “omdat de top van het Britse bedrijf hem beschuldigde van gesjoemel”.

Volgens de rechter waren vrijwel alle verwijten onterecht en was een ontslag op staande voet niet gerechtvaardigd. Het bedrijf moet hem 815.000 euro betalen.

    • Diederik van Hoogstraten