Dijsselbloem: gaswinning levert dit jaar 1,5 tot 2 miljard euro minder op

Minister Dijsselbloem (staand) met premier Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer.
Minister Dijsselbloem (staand) met premier Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

De Nederlandse schatkist loopt dit jaar ten minste 1,5 tot 2 miljard euro mis door het terugschroeven van de gaswinning in Groningen. Dat stelde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gisteravond in het praatprogramma Pauw. Naast het terugdraaien van de gaskraan is ook de lagere gasprijs verantwoordelijk voor de tegenvaller.

Hoeveel de gasbaten precies teruglopen kon de minister niet inschatten. Dat is voor een deel afhankelijk van de gasprijs. Wel is het mogelijk dat de inkomsten uit de verkoop van gas nog lager uitvallen, als het kabinet besluit om de gaswinning ook na 1 juli te beperken.

Maximaal 16,5 miljard kuub

Voorlopig legt het kabinet de gaswinning alleen in de eerste zes maanden van dit jaar aan banden. Tot juli zal er niet meer dan 16,5 miljard kuub gas uit de grond worden gehaald, zo maakte minister van Economische Zaken Henk Kamp vorige maand bekend.

Eerder werd al besloten dat er over het gehele jaar maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen mag worden. Aanvankelijk was dat nog 42,5 miljard kuub. Of het kabinet aan die hoeveelheid vasthoudt, of ook in de tweede helft van het jaar minder boort, is afhankelijk van een onderzoek, uitgevoerd door Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Geen problemen in begroting

Volgens minister Dijsselbloem vormen de tegenvallers door het dichtdraaien van de gaskraan overigens geen probleem voor de begroting. De tekorten kunnen worden opgevangen omdat het overheidstekort “heel snel” terugloopt, zo stelde hij. Daardoor is er “veel financiële ruimte”.