Daar aan de deur ging Holleeder echt te ver

Van de rechtbank moet de Heinekenontvoerder 136 dagen de cel in voor het bedreigen van Peter R. de Vries. Hij zat al vast voor zwaardere zaken.

Het licht ontvlambare karakter van Willem Holleeder is berucht. Van het ene op het andere moment kan de Heinekenontvoerder exploderen. Van een beminnelijke man wordt hij dan een scheldende en tierende bully. En soms blijft het niet bij schelden. Holleeder werd in 2007 veroordeeld voor mishandeling.

Gisteren bestrafte de rechtbank in Haarlem Willem Holleeder opnieuw wegens zijn heetgebakerde karakter. Dit keer voor een tirade aan de deur van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Ernstige bedreiging, aldus de rechtbank die Holleeder veroordeelde tot 46 dagen cel. Daarnaast kreeg hij nog eens 90 dagen celstraf opgelegd omdat hij met de bedreiging van De Vries de voorwaarden heeft geschonden van een vervroegde vrijlating uit de cel. De advocaat van Holleeder wilde niet reageren op het vonnis van de rechtbank.

Holleeder werd vrijgesproken van de bedreiging en afpersing van Theo Huisman, voormalig president van de Amsterdamse Hells Angels. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had Holleeder dat gedaan met twee andere verdachten: Danny K. en Dick V. Ook zij werden vrijgesproken van de afpersing van Huisman, maar wel veroordeeld voor mishandeling van de voormalige Hells Angel.

Danny K. en Dick V. werden ook veroordeeld voor witwassen, bedreiging en openlijke geweldpleging en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Danny K. werd als leider van de organisatie door de rechtbank veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf. Dick V. kreeg 3 jaar cel. Twee ex-vriendinnen van Danny K. kregen celstraffen variërend van 7 tot 15 maanden. De rechtbank achtte bewezen dat Danny K. via hen grote sommen geld witwaste dat uit criminele bron was verkregen.

Peter R. de Vries had de veroordeling wel verwacht. „Ik heb aangifte gedaan omdat Holleeder te ver ging bij mij aan de deur”, aldus De Vries in een telefonische reactie. „Ik heb me verbaasd over zijn gedrag. Ik ben wel wat gewend, maar dit ging te ver. En dat heb ik Holleeder ook te verstaan gegeven. Soms moet je een piketpaaltje slaan.”

Holleeder kwam in april 2013 bij De Vries aan de deur om zich te beklagen over de Amerikaanse verfilming van het boek dat De Vries schreef over de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer, in de jaren tachtig. Hij wilde dat De Vries zijn naam niet zou gebruiken in de verfilming. „Ik dreig niet, ik doe”, schreeuwde Holleeder aan de deur tegen De Vries. Toen De Vries zei dat hij normaal moest doen, zei Holleeder: „Moet ik het nu afmaken, wil je dat ik het nu doe?”

Een paar dagen later maakte Holleeder excuses bij De Vries voor het incident, maar die kwamen te laat. De Vries had al aangifte gedaan. Volgens De Vries maakt hij nog wel een praatje met Holleeder als hij hem tegenkomt in de stad. „Maar de verhoudingen zijn wel bekoeld.”

Holleeder zit op dit moment vast op verdenking van veel zwaardere beschuldigingen. Volgens het OM heeft hij opdracht gegeven voor drie onderwereldmoorden, waaronder die op zijn jeugdvriend en zwager Cor van Hout in 2003.

Eind maart zal de rechtbank in Amsterdam in het openbaar de verlenging van de hechtenis van Holleeder behandelen. De verwachting is dat de feitelijke behandeling van deze zaak eind 2015 of begin 2016 plaatsheeft.

    • Jan Meeus