Consulaat Angola schildert én verbouwt zonder vergunning

Het gebouw aan de Mathenesserlaan bood van begin vorige eeuw tot 1998 onderdak aan het gemeentearchief.
Het gebouw aan de Mathenesserlaan bood van begin vorige eeuw tot 1998 onderdak aan het gemeentearchief. Foto ANP / jerry Lampen

Bij de opknapbeurt van het nieuwe Angolese consulaat-generaal in Rotterdam is meer misgegaan dan tot nu toe bekend was. Zo ontbreekt ook de verplichte vergunning voor de interne verbouwing van het waardevolle rijksmonument, blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Zowel de buiten- als binnenkant van het voormalige gemeentearchief aan de Mathenesserlaan zijn beschermd volgens het Monumentenregister van de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed. Dit betekent dat er in en aan het uit 1897 daterende pand niets mag worden gewijzigd zonder vergunning. Vorige week werd bekend dat het consulaat-generaal verzuimde zo’n omgevingsvergunning aan te vragen voor het schilderen van zandstenen versieringen op de gevel. Uit onderzoek van NRC blijkt nu dat de verfbeurt deel uitmaakt van een algehele verbouwing van het rijksmonument waarvoor evenmin een vergunning werd aangevraagd.

De gemeente Rotterdam bevestigt de overtreding van de Monumentenwet maar zegt er weinig tegen te kunnen doen vanwege de diplomatieke immuniteit van de consul-generaal en van zijn nieuwe onderkomen. Buitenlandse diplomatieke vertegenwoordigers moeten zich volgens het Verdrag van Wenen aan de wet- en regelgeving van het gastland houden maar de conventie zwijgt over hoe te handelen als ze dat niet doen en over wettelijke dwangmiddelen.

‘Afhankelijk van goodwill Angola’

“We zijn afhankelijk van de bereidwilligheid van Angola”, zegt gemeentewoordvoerster Marieke van Gruijthuijsen. Het consulaat-generaal verklaarde eerder deze week niet uit “kwade wil’ te hebben gehandeld en open te staan voor herstel van de gedeeltelijk gewitte gevel. Gisteren stemde het in met de start van een hersteloperatie “die de status van het rijksmonument eer aan moet doen” maar tevens naar de zin moet zijn van de consul-generaal.

De kosten van de schoonmaakoperatie zijn nog niet bekend, wie de rekening gaat betalen evenmin. Volgens de aannemer is het consulaat-generaal dat niet van plan omdat het vindt dat het niks verkeerd heeft gedaan. De gemeente verklaarde eerder dat de Angolezen wisten dat ze een rijksmonument kochten maar niet begrepen welke gevolgen dat heeft voor het omgaan met het pand. Dat kochten ze medio januari voor zo’n 2,4 miljoen euro van een particuliere partij.

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad het verhaal ‘Ook verbouwing zonder vergunning’ (€).

    • Caspar Naber