Conductrice zwaar mishandeld - NS wil maatregelen vanuit overheid

Minister Ivo Opstelten stapt in januari 2014 op Utrecht Centraal uit de trein voor een gesprek met de vakbonden, politie en ervaringsdeskundigen over agressie in het treinverkeer. Foto ANP/Jeroen Jumelet

Een conductrice van de NS is vannacht zo zwaar mishandeld aan haar gezicht dat ze voor diverse breuken geopereerd moet worden. Dat maakte de NS vandaag bekend op haar website. Naar aanleiding van het incident willen de NS en de vakbonden op korte termijn met de overheid gaan praten over extra veiligheidsmaatregelen.

Twitter avatar NS_online NS online Wij trekken hier de grens. Handen thuis of blijf thuis. http://t.co/p9DMTCC4CP

De hoofdconductrice was gisteravond bezig aan haar laatste ronde op het traject tussen Schiphol en Hoofddorp toen zij in de eerste klas een lastige reiziger tegenkwam. Even later zag zij de man op het perron waarna de vrouw zich niets meer kan herinneren. De machinist vond haar later rond 00.40 uur op de grond op het perron. De politie heeft een 26-jarige man aangehouden, maar het is nog onduidelijk of dit de dader is.

Agressie orde van de dag

De NS schrijft op de website dat het samen met de vakbonden zo snel mogelijk met ministers Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) en Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) en staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu (PvdA) om de tafel wil gaan zitten. Doel is om vanuit de overheid meer steun te krijgen in het minderen van geweld op het spoor. De NS zegt jaarlijks zelf 100 miljoen euro te investeren in het tegengaan van agressie, onder andere door een veiligheidscentrale 24 uur per dag te bemannen.

Staatssecretaris Mansveld heeft inmiddels gereageerd tegen persbureau ANP:

“Blijf met je poten van NS-personeel af. Agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals treinpersoneel, is onacceptabel.”

Mansveld wil een afspraak die al stond voor april vervroegen om zo snel mogelijk over de zaak te gaan praten. Ook minister Opstelten vindt dat een gesprek “niet te lang mag wachten”, zo zei hij tegen ANP na de ministerraad vanmiddag.

Volgens de NS hadden vorig jaar 774 medewerkers te maken met fysieke agressie, oftewel 6,6 procent van alle NS-werknemers. Eind vorig jaar deed spoorvakbond VVMC onderzoek naar de mate van agressie waarmee spoorwegpersoneel wordt geconfronteerd. Uit een enquête onder 873 leden bleek dat 94 procent van alle medewerkers wel eens te maken krijgt met agressie. Twee derde van de geënquêteerden gaf aan het slachtoffer te zijn geweest van fysiek geweld, zoals spugen en duwen. Bedreiging, intimidatie en schreeuwen komen volgens het onderzoek dagelijks aan de orde.

Brandbrief

Begin 2014 werd er ook al door de NS en de vakbonden met minister Opstelten gesproken over de toenemende agressie tegen treinpersoneel nadat de NS een brandbrief had geschreven over het spoorweggeweld. In maart van het afgelopen jaar startte de NS een grote publiekscampagne, getiteld ‘Handen af van onze collega’s’, om reizigers bewust maken van de problemen met agressie.

De toename van het geweld verweten de partijen onder andere aan het opgaan van de spoorwegpolitie in de Nationale Politie. Opstelten ontkende toen dat de spoorwegen minder aandacht kregen. Ook zei hij toe niet te gaan korten op het aantal politiemensen dat aanwezig is op en rond stations en op de politieposten op de stations in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

    • Sam de Voogt