Comité wil Tweede Wereldoorlog als basis voor herdenking 4 en 5 mei

De Dam in Amsterdam tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2014.
De Dam in Amsterdam tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2014. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

De nadruk van de nationale herdenking op 4 mei en de nationale viering op 5 mei moet meer op belangrijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog komen te liggen. Dat schrijft het Nationaal Comité 4 en 5 mei in een toekomstvisie die vandaag is overhandigd aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (PvdA).

Bepalende gebeurtenissen als de Holocaust, de Hongerwinter en de Japanse interneringskampen moeten volgens het rapport, Kom vanavond met verhalen getiteld, onderscheiden worden omdat ze kenmerkend waren voor wat er tijdens de oorlog gebeurde. Ook de vervolgde groepen Joden, Roma en Sinti moeten expliciet worden genoemd tijdens de herdenking op 4 mei. Het comité probeert met de visie voor de jaren 2016-2020 de telkens terugkerende discussies over wat herdacht en gevierd moet worden, voor te zijn.

‘Het beeld van de Tweede Wereldoorlog levend houden’

Al in oktober werd bekend (€) in een concept-toekomstvisie dat het comité de aandacht meer wil vestigen op de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke reden voor die keuze is dat er steeds minder mensen zijn die de oorlog zelf hebben meegemaakt, zei vicevoorzitter Jacques Wallage van het Nationaal Comité in oktober:

“We moeten het collectief geheugen ondersteunen. Zorgen dat het beeld van de Tweede Wereldoorlog levend blijft.”

Op 4 mei is er daarnaast nog steeds de ruimte om alle Nederlandse slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies sinds 1945 te herdenken. Het comité schrijft dat de motivatie van Nederland om mee te doen aan internationale vredesoperaties voor een belangrijk deel voortkomt uit de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

5 mei vrij

Het comité adviseert om van 5 mei, Bevrijdingsdag, een nationale feestdag te maken om er zo een belangrijke dag van te maken. Ook moet de dag inhoudelijker worden, door een ‘Bevrijdingslezing’ live op televisie uit te zenden. De veranderde koers betekent volgens het comité dat er naast de ‘vrijheid’ ook de ‘bevrijding’ gevierd moet worden. Voorzitter Joan Leemhuis-Stout zegt daarover:

“Juist nu er in de samenleving veel spanningen zijn, is dit besef extra van belang. Verhalen vormen hiervoor de sleutel.”

Lees ook in NRC Handelsblad: 4 en 5 mei meer in teken van WOII (€).