Chinezen kunnen nu ook bij Amazon kopen

Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Amazon.com heeft een webwinkel geopend in China, op een online platform van Alibaba, de Chinese internetgigant. Dat schrijft The Straits Times.

Bedoeling is om één ecosysteem te creëren voor een internationale shopomgeving, zegt Candice Huang, een woordvoerder van Alibaba. Via Amazon moet vooral geïmporteerde producten zoals eten, schoenen, speelgoed en kookgerei verkopen.

Tot nu toe heeft Amazon moeite om buiten de Verenigde Staten succesvol te zijn. De verkoop in het buitenland is goed voor slechts 38 procent van de inkomsten vorig jaar, vergeleken met 48 procent vijf jaar geleden.

Indonesië ziet staatsbedrijven als oplossing fileproblemen

Het bedrag is juist, maar aan de methode wordt getwijfeld. Iedereen die wel eens in Jakarta, of op vakantie op Bali bij Kuta, in de eindeloze files heeft vastgestaan weet: wil Indonesië werkelijk een economische grootmacht worden dan moet er ongelofelijk veel geïnvesteerd worden in wegen en infrastructuur. De brakke voorzieningen remmen vooruitgang.

President Joko Widodo denkt een oplossing te hebben. Hij wil 22 miljard dollar investeren in infrastructuur. Dat wordt positief ontvangen door bedrijven die in het land investeren, schrijft The Wall Street Journal. Nederlandse  baggeraars, waterbouwers en ingenieurs als Van Oord, HaskoningDHV en Witteveen + Bos spelen graag een grote rol in het aanleggen van fatsoenlijke infrastructuur in Indonesië.

Maar Joko wil dat geld laten vloeien via staatsbedrijven. En dat zien investeerders niet zitten. Aziatische landen hebben de neiging staatsbedrijven een grote rol te gunnen. Maar staatsbedrijven in Indonesië zijn notoir inefficiënt, zeggen critici.  Grote kans dus dat je op weg naar het strand of lounge-club de komende jaren nog steeds vast staat op Bali.

Hongkong vindt dat er te veel niet rijke Chinezen op bezoek komen

Hongkong heeft zijn rijkdom voor een zeer belangrijk deel te danken aan de ingewikkelde relatie met het Chinese vasteland. De stadstaat is onderdeel van China, maar toch apart. Een plek waar de wereld zaken kan doen met China, maar met net wat andere regels. Maar nu klagen Hongkongers dat er te veel Chinezen op bezoek komen die te weinig geld hebben. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

Met Chinezen met diepe zakken die langswippen om een paar belachelijk duren tassen van Prada te kopen of even wat Rolexjes in te slaan heeft Hongkong geen probleem. Maar het aantal Chinese handelaren die naar Hongkong komen om shampoo, melkpoeder en ander voedselwaar in te slaan over vervolgens over de grens van de stadstaat te verkopen, groeit te hard, vindt men.

De afgelopen maand zijn er drie demonstraties geweest van Hongkong-Chinezen tegen de handelaren van het vasteland. Analisten denken dat de trend aanhoudt. Rijke Chinezen kiezen er vaker voor om te gaan shoppen in Japan, Europa of de Verenigde Staten.

    • Melle Garschagen