Williams ontkent plagiaat

Pharrell Williams: ‘70s-gevoel’ foto ANP KIPPA PAUL BERGEN

De Amerikaanse componist en zanger Pharrell Williams ontkent met de single Blurred Lines plagiaat te hebben gepleegd. Hij zei dat woensdag in de rechtszaal in Los Angeles. Nabestaanden van de in 1984 overleden soulzanger Marvin Gaye hebben Williams en Blurred Lines-zanger Robin Thicke en -rapper TI aangeklaagd, omdat ze vinden dat die Marvin Gayes nummer Got to Give It Up uit 1977 gekopieerd hebben in hun wereldhit uit 2013 Blurred Lines.

Williams, die het nummer grotendeels schreef, zei tijdens de rechtszaak geen auteursrecht te hebben geschonden, maar het nummer met een ‘jaren-70-gevoel’ te hebben geschreven. Williams verklaarde voor het muzikale gedeelte van Blurred Lines geïnspireerd te zijn door countrymuziek, een genre waar hij en zangeres Miley Cyrus op dat moment mee bezig waren. Dat het nummer op Gayes nummer lijkt, heeft hij in de rechtszaal wel toegegeven. Maar het is niet hetzelfde, aldus Pharrell, die Gaye zei te bewonderen.

De erfgenamen van Marvin Gaye eisen een deel van de opbrengst van de Blurred Lines-hit en een schadevergoeding. Hun advocaat schatte aldus de BBC deze schade eerder in op 40 miljoen dollar (36 miljoen euro). De nummer 1-hit uit 2013 heeft meer dan 16 miljoen dollar (14,4 miljoen euro) opgebracht. De zaak wordt vervolgd.

    • Xanne Visser