Amerikaanse ministerie Buitenlandse Zaken onderzoekt e-mails Clinton

Archieffoto: oud-minister Hillary Clinton checkt haar mobiele telefoon tijdens een conferentie in Londen. Foto Reuters / Stefan Rousseau

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de zakelijke mailtjes die Hillary Clinton, oud-minister en mogelijk presidentskandidate voor 2016, vanaf haar privémailaccount heeft verstuurd. Het ministerie bekijkt of ze bepaalde gevoelige informatie niet had mogen versturen, schrijft The Washington Post.

Clinton mailde tijdens haar periode als minister altijd vanaf een privémailadres en gebruikte nooit een overheidsaccount. Daarmee heeft ze waarschijnlijk allerlei regels overtreden. Het gebruik van privémail voor officiële correspondentie is mogelijk zelfs in strijd met federale wetgeving over verslaglegging van correspondentie.

Ook het versturen van gevoelige informatie is aan strenge veiligheidsregels gebonden. Mogelijk heeft Clinton zich daar niet aan gehouden toen ze overheidszaken via haar privéaccount regelde. Het onderzoek naar de mails duurt naar verwachting enkele maanden, vanwege de grote hoeveelheid mailtjes. Eind vorig jaar overhandigde Clinton ongeveer 55.000 e-mails aan het ministerie.

Kerry: ministerie zal e-emails zo spoedig mogelijk openbaren

Een woordvoerder van het ministerie verdedigde afgelopen week tegenover de pers het gebruik van het privémailaccount:

Gisteren vroeg Clinton het ministerie om al haar e-mails openbaar te maken. De huidige minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei gisteren dat het ministerie na het onderzoek de e-mails zeker openbaar zou maken.

Volgens een assistent van Clinton zou 90 procent van de door Clinton overhandigde e-mails correspondentie bevatten tussen Clinton en het ministerie. De resterende 10 procent zou correspondentie betreffen tussen Clinton en andere overheidsdiensten, het Witte Huis en externen.

    • Anouk Eigenraam