AEX verandert: NN, Vopak en Aalberts erbij

De AEX-index, met daarin de 25 meest toonaangevende beursgenoteerde bedrijven, verandert van samenstelling. Drie beursfondsen worden vervangen. Dat heeft beursbedrijf Euronext vanochtend bekend gemaakt.

Verzekeraar NN, tankopslagbedrijf Vopak en industrieconcern Aalberts Industries komen erbij. Olieplatformbouwer SBM Offshore, bodemonderzoeker Fugro en vastgoedfonds Klépierre (het voormalige Corio) moeten plaatsmaken. De verandering gaat in op 23 maart.

Euronext bekijkt elk jaar of de bedrijven in de AEX-index veranderd moeten worden. Vorig jaar verdwenen luchtvaarbedrijf Air France-KLM. postbedrijf PostNL en installatiebedrijf Imtech uit de index.

Bepalend voor een plekje in de AEX-index is de beurswaarde van het bedrijf aan de ene kant en de mate waarin beleggers in het fonds handelen aan de andere kant. In de AEX zijn de bedrijven met de grootste beurswaarde en grootste volumes opgenomen.

De bedrijven die uit de AEX vallen, verhuizen doorgaans naar de Midkap-index, de 25 bedrijven die net kleiner zijn en minder verhandeld worden dan de bedrijven in de AEX.

De AEX-index geldt als graadmeter voor de Nederlandse economie, hoewel er ook een aantal bedrijven in zit dat nauwelijks in Nederland actief is, zoals ArcelorMittal (staal), Gemalto (digitale beveiliging) en OCI (bouw, kunstmest).