Aanhangers IS gebruiken ten minste 46.000 Twitteraccounts

Een beeld uit een IS-video van 20 januari.
Een beeld uit een IS-video van 20 januari. Foto EPA / Al-Furqan

De aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben ten minste 46.000 Twitteraccounts in gebruik om hun boodschappen te verspreiden. Dat stelt de Amerikaanse denktank Brookings vandaag na een onderzoek naar het gebruik van het microblog onder IS-sympathisanten. Gemiddeld had elk account ongeveer duizend volgers, veel meer dan de gemiddelde twitteraar.

Het merendeel van de twitterende IS-aanhangers plaatst berichten vanuit Syrië en Irak, en dan vooral vanuit gebieden die in handen zijn van de beweging. Ongeveer twintig procent van de accounts gebruikt vooral de Engelse taal om de IS-ideologie te verspreiden. Verreweg de meestgebruikte taal is Arabisch, dat op driekwart van de accounts wordt gebruikt.

De cijfers van Brookings zijn van de laatste drie maanden van vorig jaar. Hoewel het instituut tot 46.000 accounts komt, ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger, zo stellen de onderzoekers. Volgens persbureau ANP groeit het aantal ondanks de verwoede pogingen van Twitter om zo veel mogelijk IS-verwante accounts te verwijderen.

Ongeveer 650 Duitse jihadgangers

Vanuit Duitsland zijn er inmiddels zo’n 650 mensen naar Syrië en Irak vertrokken om te vechten bij islamitische groeperingen, zo stelde minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Mazière tegen televisiezender ZDF. Dat is dubbel zo veel als de 320 waar de binnenlandse veiligheidsdienst BfV negen maanden geleden over sprak.

Het merendeel van hen is jong, moslim en is van oorsprong niet Duits, of heeft ouders die niet in Duitsland geboren zijn. Volgens De Mazière neemt ook in Frankrijk en België het aantal jihadisten toe. In Duitsland worden alle jihadgangers nauwgezet in de gaten gehouden door de autoriteiten, aldus de minister.